Erasmus Universiteit Rotterdam

Nieuwe formule voor Tijdschrift ROest (FHKW)

Zoân zes jaar na de eerste uitgave komt het FHKW-tijdschrift ROest volgende week in nieuwe vorm uit. De redactie heeft deze keuze gemaakt na herevaluatie van de uitgangspunten en beginsele nvanhetblad. ROest kent een grote naamsbekendheid binnen de faculteit, maar de redactie merkte dat de redactionele formule onvoldoende aansloot bij de vraag van abonnees. Onder leiding van hoofdredacteur Kirsten Vos zijn de redacteuren op zoek gegaan naar nieuwe ijkpunten. âVerrassend ROestigâ luidt nu het streven van het door studenten gemaakte blad.

ROest, dat voor het eerst op A-4 formaat uitkomt, gaat aandacht besteden aan de onderwerpen Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Media & Journalistiek en Rotterdam. Met achtergrondartikelen, reportages en interviews wil het blad studenten en medewerkers van de Faculteit der Historische- en Kunstwetenschappen nieuwe invalshoeken bieden. Naast de vier aandachtsgebieden, zijn nieuwe rubrieken ontwikkeld zoals ROestafette en FHKW Onderzoek. In de human interest-rubriek Roestafette gaat ROest op bezoek bij een hoogleraar thuis, om de persoon achter de hoogleraar te leren kennen. De geïnterviewde hoogleraar mag vervolgens zelf aangeven wie de volgende persoon is die zich in het studentenblad laat kennen. FHKW Onderzoek is gewijd aan het onderzoek dat binnen de faculteit uitgevoerd wordt. De eerste aflevering van deze rubriek gaat over de organisatie van onderzoek aan de FHKW.
ROest 23, dat op 9 maart bij de abonnees op de mat zal liggen, opent met een verslag van een vrijwilligster die een documentaire heeft gemaakt over vrouwelijke ondernemers in Ghana. Deze vrouwen hebben door âmicrofinancieringâ de kans gekregen in hun eigen bestaan te voorzien. Andere artikelen zijn een interview met de journalist-historicus Geert Mak en een fotoreportage van de Millinxbuurt, die onderdeel is van een reeks artikelen over het karakter van de stad Rotterdam. In ROestafette is het spits afgebeten door prof.dr. Warna Oosterbaan, die prof.dr. Susanne Jansen heeft aangewezen voor de volgende ronde.
De redactie van ROest telt momenteel zeven vaste redactieleden, allen studenten van de FHKW, en nodigt regelmatig gastredacteuren uit voor een bijdrage. Het blad wordt uitgegeven door Stichting Opossum. Het merendeel van de abonnees is student, circa tien procent is vaste medewerker van de FHKW. ROest komt vier keer per collegejaar uit en kent een oplage van ruim 550 exemplaren. De naam van het blad refereert aan roest, dat ontstaat als zuurstof en ijzer met elkaar in aanraking komen. In overdrachtelijke zin is ROest het product van oud en nieuw.