Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden gaat voor 'Schoonste gemeente van Nederland 2005'

Bron: Gemeente Leeuwarden (03-03-2005) De gemeente Leeuwarden doet mee aan de verkiezing `Schoonste gemeente van Nederland 2005'. Er dingen 71 gemeenten mee naar de felbegeerde titel.
Wethouder Roel Sluiter, portefeuillehouder Beheer Openbare Ruimte, is er van overtuigd dat Leeuwarden de titel wint: "Ik roep alle Leeuwarders op om hun stem op onze stad uit te brengen, want ik weet dat de meeste Leeuwarders zich net zo verantwoordelijk voelen voor een schone stad als ik".

De gemeente Leeuwarden besteedt veel aandacht aan het schoonhouden van de stad én de lucht. Er wordt per jaar 120 ton afval opgehaald. Als proef heeft de gemeente milieuvriendelijke veegwagens die op koolzaadolie rijden.

Tot maandag 21 maart kunnen de inwoners van de gemeente Leeuwarden hun stem schriftelijk of digitaal uitbrengen. Dit kan door de stemformulieren in te vullen (verkrijgbaar op het Stadskantoor) of door te surfen naar www.schoonstegemeente.nl. Het stemformulier wordt ook in de Huis-aan-Huis van woensdag 9 maart geplaatst. Iedereen die meestemt maakt kans op één van de vijftig CD/DVD-bonnen ter waarde van EUR 15,- die de Stichting Nederland Schoon verloot.

De gemeenten waarop de meeste stemmen zijn gevallen gaan door naar de volgende ronde. In deze ronde bepaalt een speciaal samengestelde jury of de maatregelen die genomen zijn door de gemeente om zwerfafval tegen te gaan voldoende zijn. Hieruit worden negen gemeenten gekozen die doorgaan naar de finale.

In de finale moeten de overgebleven gemeenten zes weken lang een aangewezen gebied van een vierkante kilometer schoonhouden. Tijdens tien afleveringen op televisie staat telkens een van de gemeenten centraal. Tijdens de tiende aflevering op 4 september aanstaande wordt bekend gemaakt welke gemeente heeft gewonnen en zich een jaar lang de `Schoonste gemeente van Nederland' kan noemen.