Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 01-03-2005

Subsidiëring onderwijsbegeleiding Voor de uitvoering van onderwijsbegeleiding in de gemeente Hilvarenbeek wordt een bedrag van 73.110,33 (7/12 van het voor dit doel beschikbare subsidiebudget) beschikbaar gesteld aan de Stichting Onderwijsbegeleiding Midden-Brabant (SOM). Dat slechts een deel van subsidiebudget beschikbaar wordt gesteld, houdt verband met het aflopen van de Wettelijke Regeling Schoolbegeleiding (WRS) per 1 augustus a.s. Het college gaat overleggen met schoolbesturen en SOM over de financiering van onderwijsbegeleiding in de 2e helft van 2005.

Rationeel wegbeheer
Om het onderhoudsniveau van wegen op een aanvaardbaar peil te houden wordt jaarlijks groot en klein onderhoud aan wegen uitgevoerd. De onderhoudsplanningen worden gebaseerd op resultaten van wegeninspecties (waarmee de onderhoudstoestand van wegen in beeld wordt gebracht).
Het onderhoudsprogramma 2005 wordt op 16 maart a.s. voorgelegd aan de commissie Openbare Werken en Milieu. Nadat het onderhoudsprogramma is vastgesteld worden de inwoners hierover geïnformeerd via gemeenterubriek en website.

Compensatie inzamelkosten medisch afval Op 1 juli 2005 wordt diftar ingevoerd. Vanaf dat moment betalen inwoners voor het aantal malen dat zij hun afvalcontainer ter lediging aanbieden. Het college heeft besloten om een regeling in te voeren voor gezinnen die om medische redenen meer afval hebben dan een gemiddeld gezin. Voor deze gezinnen wordt de helft van het aantal ledigingen vergoed (tot een maximum van 26 ledigingen). Informatie over de regeling - en de wijze waarop een aanvraag kan worden ingediend - wordt binnenkort gepubliceerd in de gemeenterubriek en op de website.

Verkeersbesluit 60 kilometerzone Het college heeft besloten een snelheidslimiet van 60 km/uur in te stellen in het gebied in Haghorst ten noorden van het Wilhelminakanaal. Gelijktijdig worden alle voorrangs-kruisingen in het betreffende gebied opgeheven, zodat alle kruispunten gelijkwaardig zijn.

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorbereidingsbesluit voormalige locatie Witgele kruisgebouw Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om een voorbereidingsbesluit te nemen voor de voormalige locatie van het Witgele kruisgebouw aan de Petershemstraat in Hilvarenbeek. Dit besluit is nodig om mee te kunnen werken aan de ontwikkeling van een plan voor realisatie van een woonzorgcomplex.

Bestedingen leefbaarheidsfonds kleine kernen Jaarlijks nodigt het college de belangenorganen uit de kleine kernen (Biest-Houtakker, Haghorst, Baarschot en Esbeek) uit om projecten aan te dragen die in aanmerking zouden kunnen komen voor een bijdrage uit het leefbaarheidsfonds. Met de gezamenlijke belangenorganen is onlangs gesproken over de voor dit jaar ingediende projecten. Het college stelt de raad voor bijdragen beschikbaar te stellen voor de volgende projecten:

verbetering omgeving Sint Josephkerk, Haghorst aanpassing keuken, toilet en bergruimte D'n Deel', Haghorst aanschaf geluidsinstallatie verenigingsgebouw De Gemeijnte, Biest-Houtakker
plaatsing tafeltennistafel speelterrein Beverakkers, Biest-Houtakker verbetering keukenfaciliteiten Welfaresoos/kantine De Hondsbosch, Esbeek

(Financiële) tegemoetkoming voor afkoppelen verhard oppervlakte particulier terrein en
aanpak grondwaterproblematiek Doelakkers De capaciteit van het rioolstelsel in Hilvarenbeek is niet altijd toereikend om bij hevige regenbuien het water te verwerken. Hierdoor ontstaat soms plaatselijk wateroverlast. Door de komende tijd riolen te vergroten en het regenwater van straten en dakvlakken via een apart rioolstelsel af te voeren naar het oppervlaktewater wordt beoogd dat de wateroverlast (op straat ) minder wordt. Daarnaast treft de gemeente ook maatregelen om de grondwateroverlast in de wijk Doelakkers aan te pakken. De raad heeft in november 2004 besloten om een drainagesysteem in Doelakkers aan te leggen zodat de grondwaterstand kan worden verlaagd. Op verzoek van de raad heeft het college onderzocht in hoeverre burgers tegemoet gekomen kunnen worden in geval zij op eigen terrein verhard oppervlakte afkoppelen en/of drainage aanleggen. Om zoveel mogelijk dakvlakken aan te kunnen sluiten op het regenwaterriool, stelt het college de raad voor om eigenaren van betreffende panden tegemoet te komen in de kosten zodat zij worden gestimuleerd hun medewerking te verlenen. Daarnaast stelt het college voor algemene beleidsregels vast te stellen om de burgers die grondwateroverlast op hun perceel ervaren tegemoet te komen in de kosten.
Zodra de raad een besluit heeft genomen, worden de betreffende bewoners geïnformeerd.