Socialistische Partij

Motie-Kant kan systeem orgaandonatie verbeteren


03-03-2005 * In de Tweede Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor een motie van SP-Kamerlid Agnes Kant waarin wordt gepleit voor een nieuw orgaandonatiesysteem. Het actieve donorregistratie krijgt is een compromis tussen voor- en tegenstanders van het zogeheten geen-bezwaarsysteem. Steun voor het voorstel van Kant betekent een doorbraak in de lang voortslepende discussie over donorregistratie.

Vele patiëntenverenigingen, waar onder de Nierstichting, wijzen al jaren op het structurele tekort aan donororganen. Die is deels te danken aan het huidige systeem waarbij burgers donor zijn als zij zich als zodanig laten registreren. Deze verenigingen vinden dit te vrijblijvend, omdat veel mensen op deze manier een beslissing voor zich uitschuiven.

De patiëntenlobby pleit voor het 'geen-bezwaarsysteem', waarbij alle burgers automatisch donor zijn tenzij zij daartegen bezwaar aantekenen. Hiertegen is bezwaar van VVD, CDA, SGP, ChristenUnie en een deel van de PvdA. Bij de actieve donorregistratie die de SP voorstelt, zijn burgers wel automatisch donor, maar krijgen zij vaak gelegenheid om dit te wijzigen. Zo ontvangt iedereen twee keer een uitnodiging om de registratie ongedaan te maken. Daarnaast krijgen mensen bij elk formeel bezoek aan het gemeentehuis te horen hoe zij staan geregistreerd en of zij dat willen wijzigen. Ook blijven nabestaanden betrokken bij de beslissing over donatie van de overledene.

Voor de ChristenUnie komt het nieuwe systeem tegemoet aan alle bezwaren tegen het geen-bezwaarsysteem. Door zich aan te sluiten bij de SP, PvdA, D66, GroenLinks en LPF ontstaat voor de actieve donorregistratie aan een meerderheid. Volgende week stemt de Kamer over de motie.