VVD



Nieuws

3 mrt 2005 - Bezoek aan Suriname roept
vragen op

VVD-Tweede-Kamerlid Hans van Baalen bracht de afgelopen periode een bezoek aan Suriname. Hij deed dat samen met zijn collega's van andere partijen, die tevens zitting hebben in de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

Naar aanleiding van zijn bezoek heeft hij twee series Kamervragen gesteld. Een daarvan heeft betrekking op de uitlatingen van de Surinaamse ex-dictator Desi Bouterse. Die acht het mogelijk dat hij wordt ontvoerd om in Nederland terecht te staan. Hij dreigde ermee dat dan Nederlanders in Suriname gevaar lopen.

De andere serie Kamervragen van Van Baalen heeft betrekking op de geografische landsgrenzen van Suriname, waar enige discussie over is ontstaan.

Vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de Minister van Buitenlandse Zaken inzake dreigementen van Bouterse.

1. Heeft u kennis genomen van de bedreigingen aan het adres van Nederlanders in Suriname door de Surinaamse politicus Desi Bouterse?

2. Acht u het dreigement dat Nederlanders in Suriname gevaar lopen van de heer Bouterse, parlementslid in Suriname, aanvaardbaar?

3. Zo nee, heeft u hierover contact opgenomen met uw Surinaamse ambtsgenoot? Wat was de uitkomst hiervan? Zal de Surinaamse regering, dan wel justitie, stappen tegen de heer Bouterse ondernemen?

4. Acht u de bedreiging aan het adres van Nederlanders in Suriname reëel, gezien de machtspositie van de heer Bouterse in Suriname alsook zijn verleden (veroordeeld in Nederland voor drugshandel en vervolgd in Nederland en Suriname voor de decembermoorden)? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen heeft u inmiddels genomen en zult u nog nemen, al dan niet in samenwerking met de Surinaamse overheid, om de veiligheid van Nederlanders in Suriname te waarborgen?

5. Vindt er in Suriname een (politieke) discussie plaats die mogelijk leidt tot een gewijzigde opstelling van Suriname inzake het uitleveren van eigen onderdanen?

6. Hoeveel Surinamers, naast de heer Bouterse, worden op dit moment gezocht door de Nederlandse justitie en bevinden zich op het grondgebied van Suriname?

Vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de Minister van Buitenlandse Zaken inzake de grenzen van Suriname.

1. Waarom gebruikt uw ministerie bij het landenoverzicht Suriname een kaart zonder de door Frankrijk (ten oosten van de Litani-rivier) en Guyana (ten westen van de Coeroenie-rivier) betwistte gebieden, terwijl ook Nederland vóór 1975 deze gebieden als onderdeel van Suriname beschouwde?

2. In het debat in de Tweede Kamer over de onafhankelijkheid van Suriname op 23 oktober 1975 stelde staatssecretaris Kooijmans dat "het nauwkeurig verloop van de territoriale grens tot aan de kust onbetwist vastligt - de grens is de westelijke oever van de Corantijn". Wanneer en waarom is het standpunt van de Nederlandse regering ten aanzien van deze grens gewijzigd en volgt de regering nu de grens met de Coeroenie?

3. Welke status hebben deze gebieden nu? Neemt u met deze kaart een standpunt in ten nadele van Suriname?

4. Ondersteunt de Nederlandse regering, gezien haar standpunt in de Tweede Kamer op 23 oktober 1975 over de 'landgrens', de Surinaamse regering in de arbitrage zaak voor het ITLOS (International Tribunal for the Law of the Sea) over de zeegrens?

3 maart 2005