Gemeente Zaanstad

14 miljoen Rijkssubsidie voor Inverdan

donderdag 3 maart 2005

Minister Dekker van VROM heeft Zaanstad laten weten dat ze 14 miljoen euro subsidie zal bijdragen aan Inverdan, het nieuwe stadshart voor Zaanstad. Het college van B&W van Zaanstad is zeer verheugd met de toezegging. De subsidie is een belangrijke impuls voor het project en helpt mee om Inverdan haalbaar én betaalbaar te maken.

De subsidie komt uit het Budget Investeringen ruimtelijke Kwaliteit (BIRK). BIRK draagt financieel bij aan ruimtelijke investeringsprojecten die passen binnen het nationaal ruimtelijk beleid. VROM zet onder meer in op sterke steden en de ontwikkeling van stedelijke netwerken. De centra van deze steden moeten goed bereikbaar en aantrekkelijk zijn.

Inverdan is daar een uitstekend voorbeeld van, aldus VROM. Het project omvat een scala aan verbeteringen in de stationsomgeving en het centrum van Zaandam. Kwaliteit staat hoog in het vaandel. Oost (centrum) en west (Westerwatering) worden met elkaar verbonden; de fysieke barrière van spoor en Provincialeweg wordt via de Buiging weggenomen. Het centrum krijgt nieuwe en aantrekkelijke woningen voor vele doegroepen, winkels en uitgaansfaciliteiten, een stadhuis en een nieuw busstation. Het water keert terug in de Gedempte gracht en fraaie, onbekende elementen worden zichtbaar. Aan de westzijde komen nieuwe kantoren, woningen en onderwijsfaciliteiten (Kenniswijk). Nieuwe infrastructuur verbetert de bereikbaarheid van het gebied. Inverdan geeft Zaanstad een nieuw stadshart.

Het programma Inverdan wordt gerealiseerd en betaald door verschillende deelnemers: marktpartijen (projectontwikkelaars en corporaties die in het gebied investeren), de gemeente Zaanstad (zelf actief vanwege de bouw van het nieuwe stadhuis, maar ook aan zet bij de inrichting van de openbare ruimte en de aanleg en verbetering van infrastructuur) en als derde overheidspartners voor wie het Zaanse project bijdraagt aan hun landelijke of regionale beleidsdoelstellingen. DE BIRK-subsidie staat dan ook niet op zichzelf. Zaanstad zet breed in op het verwerven van financiële bijdragen van hogere overheden. Zo is ook de provincie Noord-Holland een belangrijke investeringspartner in Inverdan. Noord-Holland heeft al eerder een subsidie van 6,5 miljoen euro (eerste tranche) uit de FINH-gelden toegezegd.

Al deze inspanningen van de gemeente richten zich op het haalbaar en betaalbaar maken van Inverdan.