D66

Vragen over het verschil in eigen bijdrage tussen cliënten in een AWBZ-instelling met GGZ-erkenning en in een gespecialiseerde AWBZ-instelling met een erkenning als instelling voor verstandelijk gehandicapten.

Vragen van het lid Kos¸er Kaya (D66) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de eigen bijdrage AWBZ voor mensen met een verstandelijke beperking.(Ingezonden 7 februari 2005)


1 Bent u ervan op de hoogte dat het voor cliënten uit financieel oogpunt een aanzienlijk verschil maakt of men wordt opgenomen in een AWBZ-instelling met een GGZ-erkenning of in een gespecialiseerde AWBZ-instelling met een erkenning als instelling voor verstandelijk gehandicapten, omdat in het eerste geval gedurende het eerste jaar van opname geen eigen bijdrage is verschuldigd, en in het tweede geval wel een bijdrageplicht geldt vanaf de eerste dag van opname?


2 Vindt u dat een jonge dakloze of een op straat zwervende vrouw met ernstige psychosociale en somatische problematiek die wordt opgenomen in een GGZ-instelling geen eigen bijdrage hoeft te betalen, terwijl een andere vrouw met een identieke problematiek en daarnaast ook nog een lichte verstandelijke beperking, die is opgenomen in een instelling voor verstandelijk gehandicapten wel een eigen bijdrage moet betalen?


3 Bent u het ermee eens dat cliënten die op behandelafdelingen van instellingen voor verstandelijk gehandicapten zijn opgenomen worden geconfronteerd met de financiële consequenties van wetgeving die rechtsongelijkheid in de hand werkt? Zo ja, waarom?


4 Klopt het dat bij het vaststellen van de uitzonderingsgevallen voor de eigen bijdrage AWBZ de sector van de instellingen voor verstandelijk gehandicapten buiten beschouwing is gelaten, omdat binnen deze sector uitsluitend sprake is van een woonsituatie, en niet van behandelen zoals in een (psychiatrisch) ziekenhuis? Zo ja, weet u dat bij de 5 landelijk erkende instellingen voor sterk gedragsgestoord licht verstandelijk gehandicapten, behandeling juist een primaire doelstelling is? Zo ja, waarom zijn deze instellingen dan niet meegenomen bij het vaststellen van de uitzonderingsgevallen?


5 Zou u deze landelijk erkende instellingen alsnog willen uitzonderen van de eigen bijdrage AWBZ, omdat evident sprake is van gelijksoortige opnamen en vergelijkbare behandelmodules als in de geestelijke gezondheidszorg?

7-2-2005 14:09