D66

Vragen naar aanleiding van berichten dat een groot aantal internationaal opererende Nederlandse bedrijven aangeeft moeite te hebben om buitenlandse relaties naar Nederland te halen voor projectbesprekingen of andere bijeenkomsten, onder meer door voorzichtiger Nederlands beleid ten aanzien van visa.

Vragen van de leden Bakker en Van der Laan (beiden D66) aan de ministers van Economische Zaken en van Buitenlandse Zaken over de uitgifte van visa aan internationale zakenlieden.(Ingezonden 25februari 2005)


1 Is het u bekend dat een groot aantal internationaal opererende Nederlandse bedrijven aangeeft moeite te hebben om buitenlandse relaties naar Nederland te halen voor projectbesprekingen of andere bijeenkomsten?1


2 Hoe beoordeelt u deze situatie? Op welke wijze gaat u deze zorgen van het Nederlands bedrijfsleven wegnemen?


3 Klopt het dat Nederland een voorzichtiger benadering kiest dan andere Schengenlanden in het afgeven van visa en dat het regelmatig voorkomt dat zakenpartners worden omgeleid via een ander Schengenland? Zo ja, hoe valt dit verschil in benadering te verklaren?


4 Welke invulling geven de Nederlandse posten aan hun zelfstandige afgiftebevoegdheid voor ondernemers?


5 Wat is de gangbare termijn voor het afgeven van een visum voor de Schengenruimte voor een ondernemer in het bezit van een uitnodiging van een Nederlands bedrijf? Hoe vaak wordt van deze termijn afgeweken? Door welke oorzaken kan vertraging optreden?


6 Deelt u de zorg dat de hierboven weergegeven problematiek de reputatie van Nederland als internationaal georiënteerd (handels)land schaadt, zeker in combinatie met de vertraging die de kenniswerkersregeling heeft opgelopen en de constatering dat den Haag haar positie als juridische hoofdstad van de wereld dreigt te verliezen gezien de vele klachten van het personeel van internationale organisaties over de behandeling door de Nederlandse autoriteiten?2 Op welke wijze gaat u zich inzetten om deze terechte of onterechte indrukken weg te nemen? Wat voor gevolgen hebben deze (imago)problemen voor de positie van de Nederlandse economie en de buitenlandse betrekkingen?

---


1 Financieel Dagblad, 23 februari jl. 2 NRC Handelsblad, 22 februari jl.

25-2-2005 13:56