Gemeente Boarnsterhim


Bestemmingsplan buitengebied Boarnsterhim

Met deze publicatie willen wij u informeren over de voortgang van het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Boarnsterhim.

Het geldende bestemmingsplan voor het buitengebied van de gemeente Boarnsterhim dateert uit 1998. Dit bestemmingsplan is echter nooit helemaal goedgekeurd. Aan bepaalde delen van het plan is door de provincie goedkeuring onthouden. Bovendien is er destijds beroep ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen (delen van) het besluit van de provincie. De Raad van State heeft vervolgens ook delen van het besluit van de provincie vernietigd.

Het bestemmingsplan zou daarna, op basis van een wettelijke plicht, op die onderdelen worden gerepareerd. Hiermee is gestart en begin 2004 heeft er een ontwerp-bestemmingsplan voor het buitengebied ter visie gelegen. De volgende stap zou vaststelling zijn van dit bestemmingsplan door de gemeenteraad.

Echter, in de tussenliggende periode hebben zich tal van nieuwe ontwikkelingen voorgedaan. De gemeente wordt geconfronteerd met nieuwe (Europese en nationale) regelgeving (onder meer over archeologie, water, ecologie, externe veiligheid en luchtkwaliteit), nieuwe beleidsmatige ontwikkelingen op provinciaal en gemeentelijke niveau en de relatieve ouderdom van het beleid dat de basis vormde voor het bestemmingsplan van 1998.

Formeel zou de gemeente deze ontwikkelingen kunnen negeren en de bestemmingsplanprocedure kunnen voortzetten. Voorbijgaan aan deze ontwikkelingen zou echter onoverkomelijke knelpunten opleveren en wederom lange procedures tot gevolg hebben. Bovendien zouden wij dan binnen 3 jaar alsnog een nieuwe bestemmingsplanprocedure moeten starten op basis van de wettelijke geldigheidsduur voor bestemmingsplannen van 10 jaar. Om dit te voorkomen is daarom besloten het bestemmingsplan Buitengebied nu geheel te actualiseren. Deze actualisatie moet resulteren in een bestemmingsplan dat voldoet aan de nieuwe regelgeving en dat de komende 10 jaar als planologische regeling kan gelden voor het buitengebied van onze gemeente. Een nieuwe bestemmingsplanprocedure is daarbij onvermijdelijk.

Op dit moment zijn wij bezig met de voorbereiding van deze actualisatie. Zodra er een nieuw voorontwerp bestemmingsplan is opgesteld wordt dit gepubliceerd voor inspraak. Dit biedt iedereen dan een eerste mogelijkheid om het nieuwe voorontwerp bestemmingsplan in te zien.

Wij hopen u hiermee voorlopig voldoende te hebben geïnformeerd