Politiebond ACP

Herkeurde WAO'ers en de bijstand

Leusden, 3 maart 2005

Minister De Geus maakte bijna juichend bekend dat de herkeuringsoperatie van WAO'ers een succes is. De helft van de tot nu toe herkeurde arbeidsongeschikten kan volgens hem weer geheel of gedeeltelijk aan de slag, waardoor hun uitkering kan worden stopgezet. De Politievakorganisatie ACP vraagt zich waarom minister De Geus juicht. Volgens ons heeft hij geen reden om zo opgetogen te zijn. De mensen die na de herkeuring aan de slag moeten verliezen namelijk hun uitkering, zonder dat duidelijk is of zij wel daadwerkelijk weer aan de slag kunnen. Het gaat De Geus alleen om de cijfers, en niet om de mensen die zijn herkeurt en hun gezinnen. Want aan de mogelijkheden om weer aan het werk te komen heeft hij niets gedaan. Hoeveel van deze mensen belanden na hun herkeuring uiteindelijk in de bijstand? Daarover horen wij De Geus niet.

Vanaf 1 oktober worden alle WAO-ers, jonger dan 50 jaar, herkeurd volgens strengere criteria. De vakbonden hebben grote bezwaren tegen deze herkeuringen. De strengere keuringscriteria hebben geen enkele relatie meer met de situatie op de arbeidsmarkt. De lat is alleen hoger gelegd. Voor de WAO-ers verandert er ook niets aan hun gezondheidssituatie. De lagere WAO-uitkering of bijstand maakt hen ook niet gezonder. Alleen de kassa van minister Zalm rinkelt weer.

CNV voorzitter Doekle Terpstra: "Ook onze leden worden herkeurd. Van hen horen wij juist heel bezorgde verhalen. Zij willen graag (meer) aan de slag, maar kunnen dat eenvoudigweg niet. Hun uitkering gaat omlaag, perspectief op werk hebben ze nog steeds niet."

Terug