Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

"European Platform on Social Dialogue" - een uitdaging voor Europese beleidsvoerders en academici

De sociale dialoog tussen werkgevers- en werknemersorganisaties is al langer een onderdeel van het rijke Europese culturele patrimonium. Het ontwerp van de Europese grondwet bevestigt dit en legt de Europese beleidsvoerders trouwens de plicht op om het uitbouwen van de sociale dialoog na te streven. De Europese grondwetgever situeert zich met zijn demarche volledig in de lijn van de acties van de Internationale Arbeidsorganisatie en de Raad van Europa.

De oprichting van het "European Platform on Social Dialogue - Belgian Network" op 28 februari 2005 kadert geheel in dit perspectief. Beleidsverantwoordelijken van 15 Europese landen gaan, onder impuls en met de steun van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en de European Working Group on Labour Law (EWL), samenwerken met academici om het Europese model van sociale dialoog in stand te houden en te promoten.

De onderzoeksgemeenschap European Working Group on Labour Law (EWL) is een door het Vlaams Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek erkend samenwerkingsverband. De onderzoeksgroepen sociaal recht van de Antwerpse, Brusselse en Gentse universiteiten werken al langer samen onder deze koepel met hun homologen van Boekarest, Cassino, Hannover, Leicester, Madrid, Strasbourg en Utrecht. De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg van haar kant heeft een ruime expertise opgebouwd op het stuk van sociale dialoog door haar intense bilaterale samenwerking met de overheidsdiensten van de diverse Zuidoost Europese staten.

De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en de European Working Group on Labour Law slaan thans de handen in elkaar om samen het "continentale" Europese sociale model te verdedigen. Beiden streven ernaar door studie een beter inzicht te krijgen in de evoluties en mutaties waaraan de sociale dialoog onderhevig is. Het European Platform on Social Dialogue wil dan ook uitgroeien tot een wetenschappelijk observatorium terzake.