Gemeente Hilvarenbeek


College laat leugens (over randweg) niet regeren

Gemeenschapslijst zet inwoners op het verkeerde been Deze week verspreidde Gemeenschapslijst langs verschillende kanalen onjuiste informatie over de kosten voor de randweg. Om deze politiek (in)gekleurde' informatie te ontkrachten, heeft het college alle feiten op een rij gezet. De feiten tonen klip en klaar aan dat de werkelijke extra kosten voor de randweg slechts een fractie zijn van het door Gemeenschapslijst genoemde bedrag.

Gemeenschapslijst voert ter onderbouwing van haar kostenberekening een aantal posten op. De bedragen die Gemeenschapslijst hanteert zijn aantoonbaar onjuist:

kostenpost

Gemeenschapslijst

feitelijk

verkeerscirculatieplan

65.000

19.272

beplanting

30.000

2.570

aanpassing rotonde

50.000


---

verhoging OZB

160.000


---

totaal

305.000

21.842

Daarnaast is het zo dat de berekening van Gemeenschapslijst een keiharde dubbeltelling bevat. Zowel de investeringskosten als de lasten die daaruit voortvloeien (ozb-verhoging) worden namelijk opgeteld.

Verkeerscirculatieplan
Het is onjuist te veronderstellen dat de kosten voor het opstellen van het gemeentelijk verkeerscirculatieplan (VCP) voor rekening van de randweg moeten komen. De plannen voor het opstellen van een VCP werden aangekondigd in de beleidsschets 2002 2006 en dateren dus uit een periode waarin nog geen sprake was van een mogelijke randweg. Het college bestrijdt niet dat besluitvorming rondom de randweg kostenverhogend heeft gewerkt; er ontstonden immers nieuwe onderzoeksvarianten. Het is verdedigbaar om de meerkosten hiervoor - in totaal 19.272 - grotendeels toe te rekenen aan de randweg(en).

Beplanting
Dat 30.000 is uitgegeven voor het planten van een haag als afscheiding tussen de provin-ciale weg N269 en de beoogde randweg is een misvatting. De werkelijke uitgaven voor de haagplanten bedragen 2.570. De bomen zijn geplaatst voor rekening van de provincie.

Aanpassing rotonde
Met de provincie is overeengekomen dat de gemeente 50.000 bijdraagt in de kosten voor aanpassing van de rotonde aan de Akkerstraat naar een volledig dubbelbaanse rotonde. Was destijds direct voor deze oplossing gekozen, dan was de gemeentelijke bijdrage op dat moment al hoger geweest. Het is niet juist deze kosten toe te schrijven aan de randweg.

Verhoging OZB
Ten aanzien van de door Gemeenschapslijst aangehaalde OZB-verhoging wijst het college erop dat onlangs aan de raad is voorgesteld deze - niet uitgegeven - meeropbrengsten volledig aan de burgers terug te geven via een belastingverlaging. Het is de raad geweest die besloot om besluitvorming uit te stellen tot het moment waarop er meer duidelijkheid zou zijn over de financiële afwikkeling. Had de raad het voorstel van Gemeenschapslijst overgenomen, dan had er geen teruggave plaatsgevonden maar zou het bedrag gereserveerd zijn voor een westelijke randweg.

Conclusie
Het succesvol overleg met de provincie heeft ertoe geleid dat het oorspronkelijk aan de pro-vincie te betalen bedrag in eerste instantie werd teruggebracht van 457.000 naar 228.000 en uiteindelijk volledig werd kwijtgescholden. Alle politieke partijen hebben de uitkomst van dit overleg vol lof ontvangen. Blijkbaar heeft Gemeenschapslijst niet de moed het college dit succes te gunnen, maar kiest ze ervoor met valse voorwendselen de burger op het verkeerde been te zetten.