BOBSHOP / ADV MARKET RESEARCH

68 procent Nederlanders geloven advies winkelverkoper niet

Consument koopt steeds meer elektronica via internet

Almere, 3 maart 2005 - Consumenten hebben weinig vertrouwen in verkopers in winkelbedrijven als BCC, IT's en Mediamarkt. Ook wordt er weinig geloof gehecht aan 'laagste prijs garantie' die veel van deze winkels bieden. In plaats daarvan wijken steeds meer consumenten uit naar internet, waar zij op zoek gaan naar informatie en steeds vaker ook hun aankopen doen. Dit blijkt uit een representatief onderzoek in opdracht van Bobshop.nl, het online elektronicawarenhuis.

Op verzoek van Bobshop.nl heeft ADV Market Research bijna (587)zeshonderd Nederlanders gevraagd naar hun koopgedrag bij aanschaf van consumentenelektronica. Steeds meer Nederlanders kiezen er voor om hun aanschaf online te doen. Geheel in de trend van de laatste jaren speelt het prijsniveau een belangrijke factor bij de aanschaf van elektronica. Ruim driekwart van de Nederlanders baseert zijn keuze uiteindelijk op prijs, zowel bij een aanschaf in de reguliere winkel als op internet.

Inmiddels heeft online kopen in Nederland serieuze vormen aangenomen; bijna veertig procent (39,2 procent) van de Nederlanders ziet het als volwaardig alternatief voor de reguliere winkel.

Primaire informatiebron
Internet speelt bij informatievergaring een zeer belangrijke rol. Liefst 94 procent van de Nederlanders gebruikt internet als primaire informatiebron voordat er iets gekocht wordt. Daarmee scoort internet als informatiebron beter dan familie en vrienden, consumentenorganisaties en reclame.

Het slechtst komen de winkelverkopers uit de bus. Volgens het onderzoek raadpleegt slechts één op de drie consumenten regelmatig een verkoper voor informatie. Het grootste bezwaar om een verkoper te raadplegen is volgens het onderzoek het gebrek aan objectiviteit van de verkoper. Ruim 68 procent van de ondervraagden geeft aan dat winkelverkopers niet objectief zijn, 53 procent vindt zelfs dat verkopers geen verstand hebben van de producten die ze verkopen. Het is dan ook duidelijk dat de deskundigheid van de het winkelpersoneel nauwelijks een rol speelt bij een aankoop.

Laagste prijs garantie
Een ander veel gehoorde kreet is 'laagste prijs garantie'. Bijna driekwart van de consumenten (72 procent) is bijzonder sceptisch over deze 'laagste prijs garantie' die veel winkels bieden. Consumenten menen dat het bijna onmogelijk is om aanspraak te maken op deze 'laagste prijs garantie', omdat winkels een waslijst aan voorwaarden hebben opgesteld om hiervoor in aanmerking te komen.

Commentaar Bobshop.nl op dit onderzoek uitgevoerd door ADV Market Research:
Directeur Bob Nijk van Bobshop.nl verbaast zich helemaal niet over deze uitkomst van het onderzoek met betrekking tot de informatie die verkopers geven. 'Objectieve informatie zal je niet van een verkoper krijgen en zeker niet bij grootwinkelbedrijven. De verkopers werken vaak op provisiebasis en dit speelt een belangrijke rol in de advisering. Daarbij komt dat de kennis van de verkoper zich veelal beperkt tot de informatie die op het prijskaartje staat vermeld.' Anders gaat het volgens Nijk bij internetverkoop. Zo vinden consumenten in zijn webwinkel informatie die gebaseerd is op kenmerken die afgegeven zijn door de fabrikanten zelf. 'Vaak zelfs tot in detail, zodat ook de echte 'freak' zijn informatie vindt', aldus Nijk.

In de waslijst van voorwaarden waaraan moet worden voldaan om aanspraak te maken op 'laagste prijs garantie, worden internetwinkels als Bobshop.nl uitgesloten. 'De reden hiervoor is de lage prijsstelling die Bobshop kan hanteren omdat zij niet gebruik maakt van dure marketinginstrumenten, verkoopruimtes en verkooppersoneel.

Ook wij kunnen geen 'laagste prijs garantie' geven, gewoonweg omdat er te veel buitenlandse producten via internet worden aangeboden. De prijs mag dan wel lager zijn, maar wat heeft de consument aan een afwasmachine met een Pools bedieningspaneel en handleiding, of een digitale camera die voor reparatie naar Frankrijk moet worden gestuurd? 'Bij ons krijgt de consument gewoon een Nederlands product met de daarbij behorende Nederlandse garantie tegen een scherpe prijs.'

Over Bobshop.nl
Ruim twee jaar geleden is Bobshop.nl voortgekomen uit een traditionele elektronicawinkel. Via de website wordt een breed assortiment aangeboden,dat uiteen loopt van digitale camera's, DVD-recorders, LCD TV's tot wasmachines, inbouwapparaten en fitnessapparatuur.

De kracht van Bobshop is de unieke combinatie van kopen via internet achter je bureau tegen extreem lage prijzen, maar met de betrouwbaarheid van de traditionele winkel. Zo is Bobshop.nl dealer van alle grote merken waardoor automatisch de Nederlandse garantievoorwaarden van toepassing zijn op alle producten.

Inmiddels hebben meer dan acht miljoen consumenten een bezoek gebracht aan www.bobshop.nl en is Bobshop uitgegroeid tot één van de grootste online warenhuizen in consumentenelektronica.

Sinds enkele weken heeft Bobshop.nl voor alle consumenten een speciale SMS dienst beschikbaar. Met deze SMS dienst kunnen klanten te allen tijde de winkelprijs met de Bobshop-prijs vergelijken. Met slechts één SMS bericht kunnen consumenten tot wel honderden euro's besparen.


-- Publicatie van de resultaten van dit onderzoek is toegestaan, indien dit gebeurt met de bronvermelding 'in opdracht van Bobshop.nl'.
--

Voor meer informatie over het onderzoek of Bobshop.nl kunt u via onderstaande gegevens contact opnemen met dhr R. Weijnen of B. Nijk.

Bobshop.nl
Camerastraat 19-3
1322 BB Almere

Tel. 036 - 538 72 10
Email: bob@bobshop.nl
rob@bobshop.nl
URL: www.bobshop.nl


03 mrt 05 15:08