Time : 3:18:04 PM
Date : Thursday, March 03, 2005
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

MiNa-Raad en SERV gemengde gevoelens bij waterbeleidsnota

In een gezamenlijk advies waarderen de MiNa-Raad en de SERV dat voor de eerste maal een voorontwerp van waterbeleidsnota voorligt. Volgens het decreet integraal waterbeleid moet de Vlaamse regering in een dergelijke waterbeleidsnota de krachtlijnen vastleggen van de visie op het integraal waterbeleid voor het Vlaamse gewest en per stroomgebied. De meerwaarde van de voorliggende waterbeleidsnota als plannings- en programmeringsinstrument lijkt evenwel beperkt. De raden vragen daarom een verdere invulling van de waterbeleidsnota.

Waterbeleidsnota als strategisch programmeringsdocument

De raden vinden het een goede zaak dat de waterbeleidsnota wordt beschouwd als een aanbouwnota. Bovendien waarderen ze dat de strategische waterbeleidsplanning wordt opgevat als een iteratief proces. Zo kunnen later, wanneer meer informatie beschikbaar is en wanneer een meer uitgewerkte lange termijnvisie ontwikkeld is, cruciale vraagstukken worden opgelost. Het is wel essentieel dat de nota nu al aangeeft hoe naar die oplossingen wordt toegewerkt. Daarenboven verwachten de raden op korte termijn vooruitgang in de uitwerking van de huidige visie op het integraal waterbeleid en in de vastlegging van concrete doelstellingen en termijnen. Behoudens voor 'duurzaam omgaan met water' ontbreken de doelstellingen volledig.

Afstemming is nodig

Het decreet Integraal Waterbeleid gaat uit van het watersysteem, het geheel van oppervlaktewater, grondwater, waterbodems en oevers, inclusief de bijhorende levensgemeenschappen, fysische, chemische en biologische processen en infrastructuur. De waterbeleidsnota hanteert als uitgangspunt de waterketen, het geheel van activiteiten in verband met water bestemd voor menselijke aanwending of met de collectering en de zuivering van afvalwater. De afstemming tussen de waterketen en het -systeem is cruciaal. maar ontbreekt. Er moeten verder dringend krijtlijnen komen waarbinnen de verschillende overheden plannen kunnen maken en instrumenten kunnen inzetten. Nu testen de lagere niveaus immers al een aantal procedures uit, terwijl de kaders nog ontbreken.
Bovendien is de afstemming met zowel het milieubeleid als met de andere beleidsdomeinen onvoldoende uitgewerkt.

Onduidelijkheid over het financieel plaatje

De waterbeleidsnota schept geen duidelijkheid over het financieel plaatje. Wellicht overschrijden de wensen en verwachtingen de beschikbare budgettaire ruimte. Om de prioriteiten vast te leggen, vragen de raden een raming van de kosten en de baten van de voorgestelde initiatieven. Ook vermeldt de waterbeleidsnota niet dat werk zal worden gemaakt van de visievorming over de financiering van het integraal waterbeleid en over de verrekening van de kosten aan de gebruikers en de veroorzakers. Gezien de budgettaire beperkingen, de omvang van de kosten en de mogelijke sociaal-economische implicaties van de kostentoerekening vragen de raden spoedig een overleg te starten over dit financieringsvraagstuk en over de principes van kostentoerekening.

Capacity building en operationalisering

De raden pleiten ook nog voor een versnelde 'capacity building' bij de overheden en bij de betrokkenen. Ten slotte vragen zij de spoedige operationalisering van het integraal waterbeleid. Dit betekent onder meer de afbakening van de (deel)bekkens en de afwerking van een goed regelgevend kader inzake integraal waterbeleid.

_____________________
Meer info:
Dirk Uyttendaele - 02/558.01.37 - dirk.uyttendaele@minaraad.be Annemie Bollen - 02/22 95 200 - abollen@serv.be

Bijlage ook beschikbaar bij dit persbericht op www.pressreleases.be

URL: http://www.minaraad.be
http://www.serv.be
Picture: (None)
Attachments: ignace_20050303_151552_199_Att_1.pdf

Link to Press Release - NL

U wenst de e-mails van de mailinglist niet langer te ontvangen? Klik hier om u uit te schrijven