Gemeente Heemstede


Sociale woningbouw Blekersvaartweg

Uniek nieuwbouwproject voor senioren gaat van start Aan de Blekersvaartweg gaat een uniek woningbouwproject voor senioren van start. In opdracht van de wooncorporaties Pré Wonen en Elan Wonen worden er 58 sociale huurwoningen gebouwd op de voormalige locatie van Wasserij van Houten (naast Albert Heijn). Door samenwerking tussen de gemeente en de wooncorporaties is het mogelijk gemaakt om op een prachtige locatie ruime sociale huurwoningen te realiseren en tegelijkertijd de wasserij te verplaatsen van een dichtbevolkt woongebied naar een buitenlocatie in Heemstede. Het plan maakt onderdeel uit van een grootschalige facelift van de Blekersvaartweg. De bouw van het complex gaat in april van start en zal ongeveer anderhalf jaar duren.

woningen blekersvaartweg

Behoefte aan sociale woningbouw
Heemstede heeft een woningbestand met veel koopwoningen in de vrije sector. Er wordt relatief weinig sociale woningbouw gerealiseerd. Door de toenemende vergrijzing is er in Heemstede een stijgende vraag van ouderen naar sociale huurwoningen. In zijn collegeprogramma heeft het college zich ten doel gesteld om tot 2015 maximaal 800 woningen te realiseren, waarvan 22% moet bestaan uit sociale huurwoningen. Het bouwproject aan de Blekersvaartweg levert aan zowel het realiseren van deze doelstelling als aan de gestegen vraag naar woningen door ouderen een substantiële bijdrage. De verwachting is bovendien dat het project forse gevolgen heeft voor de op slot zittende Heemsteedse woningmarkt. Iedere nieuwe woning levert ongeveer zeven verhuisbewegingen op, dus naar verwachting zullen er in 2006 flink wat verhuizingen in Heemstede plaatsvinden. Dit betekent dat er bijvoorbeeld ook weer woningen voor andere bewoningsgroepen vrijkomen.

Speciaal voor Heemsteedse senioren
Het project is speciaal gericht op inwoners van Heemstede. In plaats van het normaal gehanteerde regionale toewijzingsysteem, worden voor dit project de woningen speciaal gereserveerd voor Heemsteedse senioren van 65 jaar en ouder.

Bouwplan
Door de centrale ligging is het woonproject uitstekend geschikt voor senioren. Bovendien zijn de woningen volledig op ouderen ingericht. Het bouwplan omvat 58 sociale huurwoningen met een bruto vloeroppervlakte variërend tussen de 83 en 95 m2 in drie en vier bouwlagen. Het gebouw kent een volledig ondergrondse parkeergarage met 58 parkeerplaatsen en 58 kelderboxen. In de parkeergarage worden ten minste 2 invalidenparkeerplaatsen, 2 parkeerplaatsen voor bromfietsen en 2 plaatsen voor scootmobielen gerealiseerd. De huur is gelijk aan maximale huursubsidiegrens. Het betreft een kwalitatief hoogwaardig architectonisch project en is ontworpen door Van Kokon architecten uit Rotterdam.

Facelift Blekersvaartweg
Het plan maakt onderdeel uit van een grootschalige facelift waarbij het behouden en zo mogelijk versterken van het oorspronkelijke karakter van de 'Kop' van de Blekersvaartweg centraal staat. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het aanpalende project 'Nova Arcadia' waarbinnen 23 luxe appartementen in vrije sector gebouwd worden. Beide projecten zijn qua bouwvolume op elkaar afgestemd en ondergronds wordt een gezamenlijke parkeergelegenheid gerealiseerd.

Samenwerking gemeente met Pré Wonen en Elan Wonen Het gemeentebestuur spant zich al jaren in om op de locatie van Wasserij van Houten een woningbouwproject voor senioren te realiseren. Na het sluiten van een overeenkomst voor verplaatsing van de wasserij, konden afspraken worden gemaakt met de wooncorporatie Pré Wonen en Elan Wonen om de grond aan hen over te dragen. Nu wordt het project verder in opdracht van de wooncorporaties ontwikkeld. Dit is mede uniek omdat de samenwerking tussen de gemeente en de wooncorporaties het mogelijk heeft gemaakt om op een prachtige locatie ruime sociale huurwoningen te realiseren en tegelijkertijd de aanwezige wasserij te verplaatsen van een dichtbevolkt woongebied naar een buitenlocatie in Heemstede. Omdat er sprake is van sociale woningbouw kon de gemeente aanspraak maken op ISV-subsidies (Stedelijke Vernieuwing) en mede hierdoor werd het project financieel haalbaar.

Planning
In opdracht van de woningcorporaties is de sloop van de oude wasserij 21 februari jl. van start gegaan. De sloop en sanering van de grond zullen ruim een maand in beslag nemen en de corporaties verwachten dat de bouw van de nieuwe woningen start op 1 april 2005. De bouw van het nieuwe complex duurt ongeveer 18 maanden.

Verkeersoverlast
Tijdens de bouw blijft de Blekersvaartweg geopend voor het verkeer. In verband met de bouwwerkzaamheden kan het incidenteel voorkomen dat de weg voor een korte tijd is afgesloten. Het vrachtverkeer met het bouwmateriaal volgt de route Herenweg, Kerklaan, Van Lennepweg, Koediefslaan, Blekersvaarweg.

Meer informatie?
Meer informatie over het project kan worden opgevraagd bij Pré Wonen, telefoon: 023-5159460 of bij Elan wonen, telefoon: 023-5159859.