Gemeente Leeuwarden


Colleges actualiseren stadsconvenant Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (03-03-2005) De colleges van Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân en het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leeuwarden hebben dinsdag 1 maart besloten de geactualiseerde nota Stedelijkheid in uitvoering, stadsconvenant Provincie Fryslân en Gemeente Leeuwarden 2005-2010 ter besluitvorming voor te leggen aan provinciale staten en de gemeenteraad.
Het Stadsconvenant is op 30 maart 2001 Leeuwarden ondertekend door de Commissaris van de Koningin en de burgemeester van Leeuwarden. Het convenant is zo succesvol gebleken, dat reeds in de loop van vorig jaar de financiële middelen van het Stadsconvenant uitgeput waren. Dit was de aanleiding om op bestuurlijk niveau na te denken over een actualisatie van het Stadsconvenant voor de resterende looptijd tot 2010.

Wat is het stadsconvenant?

Het Stadsconvenant Leeuwarden legt afspraken vast tussen provincie en hoofdstad voor de periode 2000-2010. Het is een belangrijk instrument om sturing en uitvoering te geven aan de versterking van de economische, ruimtelijke en sociale structuur van Leeuwarden. Het Stadsconvenant sluit aan op de positie van Leeuwarden in het Grotestedenbeleid van het rijk en de status in de nationale Nota Ruimte. Tevens wordt geanticipeerd op positie die grotere steden Groningen-Assen, Leeuwarden en Emmen krijgen in het SNN-beleid. Daaruit voortvloeiende acties en projecten krijgen vorm en worden gecoördineerd door de gemeente en provincie binnen de kaders van het stadsconvenant.

Het geactualiseerde Stadsconvenant Leeuwarden 2000-2010 heeft als titel gekregen: Stedelijkheid in uitvoering. De titel drukt precies uit waar het om gaat: de stedelijkheid van Leeuwarden versterken door met voortvarendheid projecten uitvoeren waarbij de belangen van provincie en hoofdstad parallel lopen. De titel verwijst enerzijds naar de titel van het bestuursprogramma 2002-2006 `Werk in uitvoering', anderzijds naar het accent dat Provinciale Staten op de uitvoering van beleid willen leggen.

In het geactualiseerde Stadsconvenant worden over de volgende thema's afspraken gemaakt:


* Leeuwarden Werkstad

* Leeuwarden-Zuid: Integrale ontwikkeling
* Leeuwarden Woonstad

* Leeuwarden Bereikbaar ontsloten
* Leeuwarden Waterstad

* Leeuwarden Kennisstad

* Leeuwarden Verzorgende en culturele hoofdstad

Het doel van het convenant is de centrumpositie van Leeuwarden in Fryslân en Noord-Nederland te versterken en verder uit te bouwen, waarbij de volgende kernpunten aan de orde zijn:


* Versterking van de positie van Leeuwarden als centrum van werkgelegenheid in de provincie, in Noord-Nederland en (inter)nationaal, met een accent op diensten en kennis
* Optimalisatie van bereikbaarheid en ontsluiting
* Vergroten van de kwaliteit en multifunctionaliteit van het stadscentrum en het aanbod van cultuur en toerisme
* Versterken van de sociale infrastructuur en verbeteren van de afstemming van zorgvoorzieningen met de regio
* Het creëren van een gezond en aantrekkelijk woonklimaat en een goed functionerende regionale woningmarkt