Partij van de Arbeid


Den Haag, 3 maart 2005


Vragen van de leden Kruijsen, Tjon A Ten en Samsom (allen PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking


in verband met de wederopbouw in Sri Lanka


1. Bent u bekend met de problemen van de tsunami ontheemden?


Bent u op de hoogte van het feit, dat:


a. velen dakloos zijn en in scholen zitten zonder voldoende sanitaire voorzieningen, met andere woorden dat de tijdelijke behuizing nog niet geregeld is?


b. kinderen hierdoor niet naar school kunnen?


2. Weet u dat de president van Sri Lanka:


a. voor elk stuk land persoonlijk moet tekenen om het vrij te geven voor bebouwing?


b. nu weigert vergunningen voor permanente bebouwing te geven?


Bent u op de hoogte dat dit ook geldt voor het verlenen van vis(sersboot)vergunningen?


3. Bent u bereid om:


a. de Sri Lankaanse president en regering er op te wijzen dat het voor een snelle(re) wederopbouw


b. noodzakelijk is om onder andere het verlenen van diverse vergunningen naar het lokale niveau


te delegeren?


c. versterking van het overheidsapparaat in de vorm van bijvoorbeeld planningscapaciteit en vergunningverleningcapaciteit aan te bieden?


Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?


4. Is het u bekend dat deze groep tsunami ontheemden niet alleen familie en bekenden hebben verloren, maar naast hun huis ook hun papieren hebben verloren zoals identiteitspapieren, geboortebewijzen, verzekeringspapieren, rijbewijs, eigendomsakten van onder andere grond en onroerend goed, visvergunningen, diploma s, getuigschriften, e.d.?


Beseft u dat ze zonder identiteitspapieren op elk moment in de gevangenis kunnen belanden?


Bent u bereid om bij de Sri Lankaanse president en regering er op aan te dringen dat deze mensen nieuwe papieren krijgen aan de hand van de lokale inventarisaties ten aanzien van hun behoeften die nu gemaakt worden?


Zo ja, wilt u toelichten hoe u dit gaat doen? Op welke termijn? Zo nee, waarom niet?


5. Weet u dat Sri Lanka ook nog vele oorlogsontheemden kent?


Bent u op de hoogte van de specifieke problemen van de moslimgemeenschap aan de oostkust waar moslims twee keer door oorlog en nu voor de derde keer door de tsunami alles zijn kwijtgeraakt?


Bent u bereid om langer in Sri Lanka te blijven en naast de aandacht voor de tsunami ontheemden ook de problematiek van de oorlogsontheemden aan te pakken?


Zo ja, wilt u toelichten hoe u dit gaat doen? Op welke termijn? Zo nee, waarom niet?


6. Bent u bereid:


a. bij de Sri Lankaanse president en regering er op aan te dringen om volledige openheid van zaken te geven over de besteding van de gelden die vanuit het buitenland door de president en de regering zijn ontvangen?


b. hiertoe samen met andere landen een monitoringscommissie in te stellen, zodat naar alle partijen zowel de lokale getroffenen als de geldschieters volledige transparantie van de besteding van alle gedoneerde gelden gegeven kan worden?


Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?


7. Weet u dat:


a. de huidige aanwezigheid van (te) veel internationale non-gouvernementele organisaties (NGO s) té veel druk geeft op lokale initiatieven die soms zelfs worden weggedrukt, dat er sprake is van een concurrentiestrijd?


b. lokale initiatieven voortbouwen op een net in gang gezet, maar nog broos naoorlogs verzoeningsproces en dat de hulp aan de tsunami slachtoffers hier op zou moeten aansluiten?


Bent u bereid om in internationaal verband op een op efficiëntie en samenwerking gerichte coördinatie aan te dringen en aan te sturen, en daarbij vast te leggen dat hulp altijd moet aansluiten op lokale behoeften en initiatieven?


Zo ja, wilt u toelichten hoe u dit gaat doen? Op welke termijn? Zo nee, waarom niet?


8. Hoe kijkt u aan tegen het dilemma van enerzijds de druk die staat op de NGO s om snel resultaten te laten zien richting getroffenen en geldschieters en anderzijds de rem die nu zit op de wederopbouw, omdat dat de Sri Lankaanse regering eerst de tijd wil nemen om met gedegen en integrale plannen te komen voor de wederopbouw waarbij men ook een kwaliteitsslag wil maken waardoor getroffenen, geldschieters en NGO s dus even geduld moeten hebben?


9. Ziet u mogelijkheden om ook in international verband, in het bijzonder in EU verband, bovenstaande verzoeken kracht bij te zetten?


Zorgt u er dan voor dat Nederland hierbij een trekkersrol op zich neemt?


Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?


10. Gaat u zich inzetten om kennis waar Nederland bekend om staat, zoals landwinning, inpoldering, waterwerken voor het tegengaan van overstromingen en onderhoud van kanalen, door te geven aan de Sri Lankanen, omdat zij na de tsunami veel land aan de zee hebben moeten prijsgeven en jaarlijks met overstromingen te maken hebben?


Zo ja, wilt u toelichten hoe u dit gaat doen? Op welke termijn? Zo nee, waarom niet?


25 februari 2005