Stadsdeel Zeeburg

Inspraak Voorlopig Ontwerp Javaplein-Oost en deel Molukkenstraat

Vernieuwing Javaplein versterkt ultiem pleingevoel

Van 3 maart tot en met 31 maart 2005 is het Voorlopig Ontwerp voor het Javaplein-Oost en een deel van de Molukkenstraat vrijgegeven voor inspraak.

Aanpak oostelijk deel Javaplein
Stadsdeel Zeeburg steekt veel energie in de verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte op en rond het Javaplein. Het bestuur wil als eerste het oostelijk deel van het Javaplein rondom het Badhuis opnieuw inrichten.

Straks biedt de vernieuwde oostkant van het Javaplein meer ruimte voor terrassen en voetgangers. Het groene aanzien van de pleinomgeving wordt versterkt door de komst van tien nieuwe bomen. Met een bijzondere sfeerverlichting wordt het Badhuis 's avonds extra geaccentueerd. De ontsierende trammasten verdwijnen uit het pleinbeeld, net zoals een aantal telefooncellen.

Het Badhuis

Naast deze verbeteringen, stelt het stadsdeelbestuur voor om het pleineffect nog meer te vergroten door het plein te bestraten met rode klinkers. Daarnaast krijgt het plein nieuw straatmeubilair van hoge kwaliteit. Fietsenrekken, banken en afvalbakken van dezelfde soort komen ook te staan in de Javastraat bij de herinrichting over enkele jaren. Het uitgangspunt is dat de Javastraat en het Javaplein een onlosmakelijk geheel vormen.

Investeringen Indische Buurt
Zeeburg investeert fors in de Indische Buurt. Zo is de renovatie van de panden achter het Badhuis inmiddels afgerond. Woningcorporatie Ymere restaureert de Berlageblokken. In het voorjaar gaat het stadsdeel de kwaliteit van de openbare ruimte in de karakteristieke Javastraat verbeteren in afwachting van de herinrichting van deze winkelstraat. Het bestuur schenkt extra aandacht aan de Javastraat en het Javaplein, die samen het kloppend hart van de Indische Buurt vormen.

Inspraakprocedure
Bij het ontwikkelen van het Voorlopig Ontwerp voor de nieuwe inrichting van het Javaplein-Oost is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van bewoners en ondernemers. Die hebben ze ingebracht tijdens consultaties, commissievergadering en een goedbezochte presentatie vorig jaar september.

Het Dagelijks Bestuur legt het Voorlopig Ontwerp voor het Javaplein-Oost en een deel van de Molukkenstraat voor inspraak voor aan belanghebbende bewoners en ondernemers in de buurt. De inspraakperiode begint op 3 maart e nduurttotenmet31maart2005. Op maandag 14 maart wordt een inspraakbijeenkomst gehouden in het stadsdeelkantoor, Cruquiusweg 5, aanvang 20.00 uur.

Ter inzage
Het Voorlopig Ontwerp is tijdens de inspraakperiode hier online in te zien in pdf-formaat. Het ligt ook ter inzage in het Publiekscentrum van het stadsdeelkantoor aan de Cruquiusweg 5.

Lees meer over het project Javastraat en Javaplein. Lees ook het persbericht van 01-03-'05: Vernieuwing Javaplein versterkt ultiem pleingevoel