Provincie Overijssel

Milieu-effecten strooizout in Twente geïnventariseerd

Een vertrouwd beeld in de winter: zodra de vorst over het land trekt, verschijnen de strooiwagens in het straatbeeld. Alleen al in Twente betekent dat jaarlijks een kleine tienduizend ton zout wordt uitgestrooid over de wegen. Het Waterpact Twente (een samenwerking tussen de provincie Overijssel, de Twentse gemeenten, het waterschap en Vitens) had ondanks de vele ervaring met strooioperaties, geen goed beeld van de milieu-effecten van het gebruik van strooizout. Alterra maakte hier in een verkennende studie een inventarisatie van en sprak met veel wegbeheerders over hun strooimethodes.

Voor de verkeersveiligheid van alle weggebruikers hebben provincies en gemeentes een enorme batterij aan menskracht en machines op stand-by staan voor de gladheidbestrijding. Bij een gemiddelde operatie zijn er ettelijke tonnen strooizout gemoeid. Waar dat zout terecht komt en wat er mee gebeurt, verschilt volgens het Alterra-rapport per situatie. In Twentse woongebieden komt veel zout in het riool terecht, al blijkt uit beperkte gegevens over het zoutgehalte in
waterzuiveringsinstallaties in Almelo en Enschede geen uitschieter te meten (er wordt dan gekeken naar de hoeveelheid chloriden na een grote strooiactie).

Als de regenwaterafvoer via een gescheiden riolering of een wadi-systeem loopt, bestaat er een risico op de toename van chloriden in het grond- en oppervlaktewater. Er bestaan situaties waarin de kans hierop snel kan toenemen, en de drainerende werking van wadi's en infiltratievoorzieningen wordt aangetast. Veel gegevens zijn hier echter niet van. Alterra beveelt op dit gebied nader onderzoek aan. Wat in elk geval zeker is, is dat de methodiek van strooien verschil uitmakt: 'nat' strooien (een zoutoplossing op de weg spuiten) gebruikt veel minder zout dan 'droog' strooien (simpelweg zout op het wegdek deponeren). De meeste wegbeheerders in Twente strooien 'nat'. Als alle Twentse gemeenten op deze methode overschakelen, scheelt dat jaarlijks snel 800 ton zout.

Hoewel de milieu-effecten van droog en nat strooien in het grond- en oppervlaktewater niet hard zijn aan te tonen, beveelt Alterra in elk geval aan voorzichtig om te gaan met de hoeveelheid zout die wordt gebruikt bii kwetsbare natuurgebieden. Het verhoogde zoutgehalte kan daar van invloed zijn op het lokale ecosysteem. Denk hierbij aan drinkwaterbeschermingsgebieden, natuurgebieden en kleine stilstaande wateren). Omdat de effecten van het vele zout zo onduidelijk zijn, ligt er de stevige aanbeveling om meer onderzoek naar dit fenomeen op te starten.

Download het rapport

© 2005 Provincie Overijssel