Ingezonden persbericht


Noord-Kennemerland steunt getroffen Somalië

Eind december 2004 is niet alleen Azië getroffen door de Tsunami, ook Oost-Afrika waaronder vooral Somalië is zwaar getroffen. Er vielen rond driehonderd doden en rond vijftigduizend mensen zijn op verschillende manieren slachtoffer geworden. Meer dan duizend huizen zijn verwoest, er is een tekort aan schoon drinkwater en meer dan tweeduizend vissersboten zijn vernield waardoor mensen geen bron van inkomsten meer hebben. De coördinatiegroep Noord-Kennemerland helpt het getroffen Somalië, zij is namelijk van mening dat dit gebied dreigt vergeten te worden. De aandacht van de hulporganisaties en overheden gaat bijna geheel naar Azië. Vanaf begin januari heeft de coördinatiegroep niet stil gezeten, zij heeft diverse bijeenkomsten gehad en contacten gelegd met Somalische sleutelfiguren, zelforganisaties en hulporganisaties in Nederland. Via zelforganisaties van Somaliërs in Nederland is de coördinatiegroep er in geslaagd in contact te komen met organisaties in Somalië. Samen met deze organisaties is zij momenteel bezig te inventariseren waar de precieze behoeftes en mogelijkheden liggen voor structurele hulp, ofwel wederopbouw. Door de nauwe contacten die de coördinatiegroep heeft met onder andere zelforganisatie NedSom en hulporganisatie NOVIB, is zij van mening zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat er werkelijk speelt in het getroffen Somalië.

De coördinatiegroep is in samenwerking met NedSom en NOVIB bezig een concreet projectplan te schrijven. Het eerste globale plan is om de vrouwen te helpen die door de tsunami hun man, die tijdens de Tsunami als visser op zee waren, hebben verloren. Veel van deze vrouwen staan er nu helemaal alleen voor en hebben amper de mogelijkheid om zichzelf en hun kinderen te kunnen onderhouden. Het is de bedoeling dat deze vrouwen, o.a. door financiële steun, op lange termijn in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Dit kan bijvoorbeeld door het opzetten van een vakschool, vrouwen leren een vak en door het beoefenen hiervan kunnen zij met de opbrengst zichzelf en hun kinderen onderhouden en met een deel van het geld de vakschool draaiende houden.

Inmiddels heeft de coördinatiegroep al financiële toezeggingen gekregen van zowel bedrijven als particulieren waaronder de gemeente Heiloo, de gemeente Bergen en de woningcorporatie Stichting Woonwaard Alkmaar. De medewerkers van zalencentrum Open Huis en theater de Beun te Heiloo hebben de opbrengst van hun fooi van een week geschonken aan deze actie.

De coördinatiegroep bestaat uit Bahattin Karahan, Carla de Zwart, Cor van Vliet, COS Noord-Holland (Esther Anker), Hans Erkamp, Hasan Giire, Pierre Sponselee, Riet van Hengelen, R?za Dikta?, Roelof Bos, en Süleyman Hayat. Rekeningnummer: 1018.60.609 t.n.v. N-kennermerland helpt



Ingezonden persbericht