Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 043 JAB
Datum: 3 maart 2005

E 5.000,- voor uitvoering 'Exclusive Nature' arrangement in De Alde Feanen

Ondernemers uit Earnewâld winnen prijsvraag van Europees project

Vandaag ontvingen Yvette Germans en Jan Adema van Buitenplaats 'It Wiid' te Earnewâld uit handen van gedeputeerde Anita Andriesen een cheque ter waarde van E 5.000,- voor het realiseren van het door hen bedachte recreatieve arrangement in Nationaal Park 'De Alde Feanen'. Zij wonnen deze prijsvraag in het kader van het Europese project 'Mobility and National Parks' (MoPark).

De prijsvraag was bedoeld om Friese ondernemers uit te dagen een duurzaam arrangement voor De Alde Feanen te bedenken. Het arrangement moet toeristen een aantrekkelijk alternatief bieden voor een vakantie of uitstapje met de eigen auto. Het leverde veel creatieve ideeën op, zoals een arrangement waarbij toeristen vanaf Leeuwarden met een elektrische zeilpraam naar De Alde Feanen worden vervoerd, een arrangement met kickbikes, kanovaren met behulp van GPS of een workshop eendekorf vlechten.

'Tomtom peddelen'
Tijdens een feestelijke prijsuitreiking op Buitenplaats 'It Wiid' ontvingen de eigenaar van deze zaak en diens stagiaire vandaag een cheque ter waarde van E 5.000,-. Deze bijdrage mag hij gebruiken om het arrangement ook daadwerkelijk te ontwikkelen. Adema en Germans bedachten het 'Exclusive Nature arrangement'. Dit bestaat uit een workshop Nordic Walking, praam of skûtsje varen, tomtom peddelen en Moparkfietsen met behulp van GPS. Tevens wonnen Watersportcentrum 'De Twirre' en Verhuurbedrijf 'Hollema' (Earnewâld) ieder E 2.500,- voor hun idee. Alle inzendingen werden door een deskundige jury beoordeeld, bestaande uit vertegenwoordigers van Fryslân Marketing, de provincie, VVV Friese Meren, IVN, Christelijke Hogeschool Noord-Nederland en de projectgroep MoPark.

Nationaal Park De Alde Feanen is één van de deelnemers aan het internationale project MoPark. Doel is het stimuleren van duurzaam vervoer naar/van en in Nationale Parken. Daarnaast wil men toeristen bewustmaken van de natuur. Aan het project doen acht nationale parken in diverse landen rondom de Noordzee mee.

Het winnende arrangement wordt gepromoot op www.beleeffriesland.nl, www.friesemeren.com en op de website van het Nationaal park, www.dealdefeanen.nl

---- --