Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-105       |
|                                            |Arnhem|3 maart 2005   |
|                                            |,     |               |
Oost-nederland blijft investeringen aantrekken

Bedrijven investeren nog steeds in Oost-Nederland. De activiteiten van ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland (Oost NV), die de acquisitie verricht voor de provincies Gelderland en Overijssel, resulteerden in 2004 in de vestiging van 25 nieuwe bedrijven. Dit levert in de komende jaren 1700 arbeidsplaatsen en een investering door het bedrijfsleven van 82 miljoen euro op. 2005 is voortvarend begonnen met de vestiging van het nieuwe innovatiecentrum van DMV in Wageningen. DMV International produceert ingrediënten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische sector. In het nieuwe innovatiecentrum van DMV worden activiteiten gebundeld op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en marketing. De komst van dit centrum geeft een krachtige impuls aan de ontwikkeling van de regio als kennishart van de nationale agrifoodsector.

Oost NV is het uitvoeringsorgaan van de provincies Overijssel en Gelderland en het Ministerie van Economische Zaken als het gaat om het stimuleren en opzetten van kennisclusters, de coördinatieprojecten op het gebied van bedrijventerreinen, het participeren in innovatieve bedrijven én het aantrekken van nieuwe bedrijven naar Oost-Nederland. Onder deze laatste wervingsactiviteiten valt ook het adviseren bij bedrijfsuitbreidingen en bij het behoud van bedrijven voor de beide provincies.

Resultaten

In 2004 was Oost NV betrokken bij 48 projecten (in 2003 waren dit er 49). Het betrof 25 nieuwe vestigingen en 10 uitbreidingen. Acht bedrijven bleven voor het gebied behouden. Volgens de prognoses van de betrokken bedrijven leiden de activiteiten over twee à drie jaar tot een toename van de werkgelegenheid met ruim 1.700 directe arbeidsplaatsen (in 2003 was dit 2.300). In totaal wordt er door de bedrijven voor ten minste E 82 miljoen geïnvesteerd.

Uit het buitenland
Van de 25 nieuwe bedrijven komen er 19 vanuit het buitenland of hebben een buitenlandse achtergrond. Het merendeel van de bedrijven is afkomstig uit Duitsland, Azië en Noord-Amerika. Voorbeelden zijn de vestiging van het Duitse diepdrukbedrijf Günther Fentsch in Enschede en de vestiging van het Europese distributiecentrum van het Chinese bedrijf Sunfill in Wijchen. De bedrijven komen veelal uit de technologiehoek en de dienstverlenende en logistieke sfeer. Dit laatste heeft te maken met de geografische ligging van het werkgebied. Voorbeelden van logistieke projecten zijn de vestiging van het distributiecentrum van Aldi in Groenlo en de vestiging van Albert.nl, de digitale boodschappendienst van Albert Heijn, in Nijmegen. De gezonde mens: focus op voedsel, gezondheid en technologie Sinds vorig jaar is er gestart met een duidelijke focus op de drie speerpunten van Oost-Nederland: voedsel, gezondheid en technologie. Hierbij sluit Oost NV aan bij het kennisbeleid van de beide provincies en de drie platforms: Food Valley, Health Valley en Technology Valley. In 2004 is veel tijd besteed aan het opbouwen van kennis en netwerken op dit gebied. Dat heeft ook al zijn vruchten afgeworpen; de vestiging van het Duitse Food-bedrijf Tchibo in Apeldoorn, de uitbreiding van farmaceutisch bedrijf Synthon in Nijmegen en de vestiging van het Noorse ICT-bedrijf Homa in Enschede.

Nationaal gezien
Vanaf 2000 is er in nationaal verband nog steeds sprake van een lichte stijging van het aantal projecten. Echter, de gemiddelde bedrijfsomvang daalt sterk; zowel de extra investeringen - met circa 50% - als de extra arbeidsplaatsen. De economische stagnatie, de slechtere concurrentiepositie van Nederland en de opkomst van andere - meer concurrerende - landen zijn daar redenen voor.

Oost NV
Ondanks dat heeft Oost-Nederland een goed jaar gehad en het ziet ernaar uit dat deze positie gehandhaafd blijft. Oost NV scoort goed in het evaluatieonderzoek van het Ministerie van Economische Zaken. Bij het aantrekken van bedrijven uit het buitenland werkt Oost NV onder meer nauw samen met de NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) dat een onderdeel is van het Ministerie van Economische Zaken. In 2005 verwacht Oost NV een lichte verbetering van de economie. Dit wil echter nog niet zeggen dat de investeringsbeslissingen direct aantrekken. Meestal volgen deze met enige vertraging. Oost NV zal zich in ieder geval weer actief inzetten op het gebied van voeding, gezondheid en technologie en zal daarbij kansrijke ontwikkelingen in andere sectoren - zoals logistiek en de maakindustrie - nauwlettend in de gaten houden.



Provincie Gelderland