VPRO

Brief Anton Mussert eerder onthuld door OVT

Afgelopen woensdag 'onthulde' de Volkskrant een brief van Anton Mussert, waarvan het bestaan nog niet bekend zou zijn. Vandaag werd dit bericht door andere media overgenomen.
Dit bericht klopt echter niet. Al twee jaar geleden ontdekte archivaris Jongbloed van het Nationaal Archief dezelfde brief. En destijds (op 9 maart 2003) is er in het historische radioprogramma OVT uitgebreid aandacht aan besteed. De brief was één van de bijzondere vondsten uit de destijds geopende archieven van twaalf ministerpresidenten.

De brief van Mussert kwam uit het archief van Schermerhorn en in OVT citeerden wij er het volgende al uit:

'Hooggeachte professor Schermerhorn, hoewel ik volkomen begrijp dat uw zorgen in deze chaotische tijd overstelpend zijn, meen ik u van het onderstaande in kennis te moeten stellen.
Ik wend mij tot professor Schermerhorn omdat hij mij als ingenieur kent en dus waarschijnlijk weet dat ik eens het voorrecht had plotseling te zien, dat het project voor het Amsterdam-Rijnkanaal aanmerkelijk te verbeteren was. Ik zag iets wat anderen niet gezien hadden. Waarom zulk een vonk op de een valt en niet op zoveel anderen zal wel altijd ondoorgrondelijk blijven. Er is voor de tweede maal in mijn leven één vonk op mij gevallen; namelijk de stellige overtuiging de sleutel te hebben gekregen voor de 4e revolutie in de wereldscheepvaart.
Deze vierde revolutie kan alleen doorgevoerd worden door een zeer machtig financieel en technisch lichaam. Praktisch kwamen daarvoor alleen Duitsland en de Verenigde Staten in aanmerking. In de strijd van Duitsland tegen Engeland had dit in Duitslands handen binnen twee jaren tot een groot maritiem wapen gemaakt kunnen zijn. Indien dit door mij zou zijn afgegeven in september 1939 of na de meidagen van 1940 zou de invasie in Engeland in de winter van 1941-1942 hebben kunnen plaats vinden. Ik heb het geheim bewaard omdat ik de toekomst van ons land noch bij Duitslands overwinning noch bij Engelands overwinning zo afdoende verzekerd achtte om zedelijk gerechtigd te zijn de uitslag van dien oorlog doorslaggevend te willen beinvloeden.
Zowel het Europese als het Nederlandse belang leggen ons mijns inziens de plicht op zoveel mogelijk bij te dragen tot de versterking van de Verenigde Staten tegenover Sovjet-Rusland-Azie, daar de Verenigde Staten de enige macht vormen welke de verovering van Europa door de Sovjets zou kunnen beletten.
Als Nederlandse bijdrage daartoe zou ik de president der Verenigde Staten de sleutel tot de 4e revolutie willen overhandigen. Hij zal daarvan meer plezier en minder narigheid beleven dan van de atoombom. Dan zal ik hem kunnen geven wat Hitler niet ontvangen heeft.' (Mussert, 20 november 1945)

Tot zover Mussert, die betoogt dat het van 'groote beteekenis' zou zijn, als hij zou kunnen vertellen dat hij voor een Duitse overwinning op Engeland had kunnen zorgen, maar dat hij dat niet had gedaan. Hij had zijn geheime wapen tijdens de oorlog niet willen prijsgeven. Na de oorlog wilde hij het wel aan de president van de VS bekend maken. De enige macht die in staat was de Sovjets te beletten Europa te veroveren. 'Dan zal ik hem kunnen geven, wat Hitler niet ontvangen heeft', schreef hij alle woorden onderstrepend. Het vermoeden rijst dat Mussert op met deze brief zijn hachje probeerde te redden.

Mussertbiograaf Jan Meyer zei destijds in OVT dat Mussert niet kon geloven dat hij werkelijk geëxecuteerd zou worden. Hij was in de gevangenis zelfs Engels aan het leren, omdat hij vermoedde dat hij naar de VS verbannen zou worden, omdat daar wel belangstelling was voor zijn vinding. Volgens een medegevangene van destijds -NSB-kopstuk Van Maasdijk- ging het om een soort reuzen onderzeeboot.

Meyers betwijfelde overigens of de ingenieur Mussert werkelijk zo'n revolutionaire vondst gedaan had. Hij dacht eerder dat Mussert met het naderen van zijn executie langzaamaan zijn verstand aan het verliezen was.


03 mrt 05 16:32