Alzheimer Nederland


Amsterdam presenteert onderzoek dagbesteding

De Afdeling Amsterdam van Alzheimer Nederland organiseerde, in samenwerking met het Alzheimercentrum VUmc, op 17 februari het symposium 'Anders, maar wel beter?!'. Doel van het symposium was zorgaanbieders en hulpverleners maximaal te stimuleren om hun aanbod aan te passen aan de huidige en toekomstige vraag naar dagbesteding voor mensen met dementie.

Angeline Horn (rechts op de foto) presenteerde de resultaten van het onderzoek van de Afdeling Amsterdam naar het aanbod van dagbesteding. Voor veel mensen met dementie blijkt dit aanbod niet aan te sluiten bij de vraag, waardoor de beschikbare capaciteit niet volledig wordt benut en de bezettingsgraad laag is. Uitzonderingen hierop zijn de Ontmoetingscentra en de dagbesteding in Amsterdam Zuidoost. Voor de toekomst vreest men dat de bezettingsgraad verder zal dalen. Het volledige onderzoeksverslag van de Afdeling Amsterdam kunt u hier downloaden.

Multiculturele voorlichtingsfilm Ook ging de multiculturele voorlichtingsfilm "Waar is de deur?" over de gevolgen van dementie voor de patiënt en zijn mantelzorgers in première. Er wordt aandacht geschonken aan de vraagkant, zodat dementiepatiënten en hun mantelzorgers weten waar ze moeten zijn voor de - in de toekomst hopelijk verbeterde - dagopvang.

De Afdeling Amsterdamfilm ontwikkelde "Waar is de deur?" in samenwerking met het Amsterdams Patiënten Consumenten Platform (APCP). Gerda Havertong, initiatiefneemster van Stichting Wiesje, nam de eerste dvd in ontvangst.

Landelijk Dementieprogramma
Julie Meerveld van Alzheimer Nederland (bovenste foto, links) vertelde over de start van het Landelijk Dementieprogramma (LDP).