Dienstenbond CNV

ING - 2e overlegronde CAO weinig nieuws
03-03-2005

Op 23 februari 2005 heeft voor de tweede maal overleg plaatsgevonden tussen vakbonden en uw werkgever ING. Dit alles een week na de presentatie van de ongelooflijk mooie winstcijfers van ING. Echter de mooie winstcijfers konden ING niet verleiden tot een mooi pensioenvoorstel. Want daar ging het met name over op 23 februari 2005.

Pensioen
ING heeft haar pensioenvoorstel nog eens zeer uitgebreid toegelicht. Echter het principe om te komen tot de invoering van een werknemerspremie is zeer belangrijk. Op termijn wil ING 6% premie gaan heffen (6% van de pensioengrondslag).

Er zitten in het voorstel ook goede punten. Wat u tot nu toe heeft gespaard blijft van u en blijft in de pot. Wat er nog aan extra pensioen zou moeten worden gestort in verband met een overgangsregeling uit het verleden zal door ING worden nagekomen en dus worden gestort.

Echter deze laatste toezegging levert ook op dat de fiscale ruimte om nog iets te repareren van het kabinetsbeleid bijna nihil is. Kort gezegd er zijn bijna geen mogelijkheden om extra pensioenstortingen te doen.

Een ander positief punt is, om de schade van dit kabinetsbeleid te beperken, dat ING bereid is om een werkgeversbijdrage te betalen (3,5%) in de te ontwikkelen levensloopregeling.

Als je dan de cijfers op een rij zet zit er voor ING een zeer grote besparing in de pensioenregeling en dat is door ons niet uit te leggen in relatie tot die mooie winstcijfers.

De besparing is op dit moment begroot op ongeveer 1/3 van de totale pensioenlast over 2004 (in bedragen is dat een bezuiniging van ongeveer 100 miljoen mede bereikt door het heffen van werknemerspremie).

Ziekteverzuim
Dit was het tweede onderwerp waarover wij spraken. ING is op de goede weg. Mede door het Arboconvenant Banken is het ziekteverzuim aanzienlijk gedaald. Een positieve ontwikkeling. Ook het reïntegreren is succesvoller geworden waardoor de uitstroom naar de WAO anno 2004 0,74% is. Daaruit kunt u concluderen dat ING en haar medewerkers zeer serieus werken aan reïntegratie. Waarom moet ING dan gaan korten op het salaris in het tweede ziektejaar. ING wil vasthouden aan wat werkgeversorganisaties willen, namelijk 70% in het tweede ziektejaar.

Vakbonden hebben ingebracht dat een korting alleen bespreekbaar is als er aantoonbaar niet wordt meegewerkt aan reïntegratie. Dit is duidelijk te beoordelen door bijvoorbeeld een sociaal medisch overlegteam.

Verder zijn vakbonden van mening dat we moeten proberen te komen tot een totale aanpak van ziekteverzuim door een ketenaanpak af te spreken. Over die ketenaanpak praat een voorbereidend werkgroepje op 2 maart 2005 verder.

Employability
Met name CNV Dienstenbond had hier een inzet voor geformuleerd. Wij hebben onder andere ingezet dat er voor managers doelstellingen binnen hun afspraken worden geformuleerd die te maken hebben met personeelsbeleid. Dus een manager kan niet een goede beoordeling krijgen door alleen de materiële afspraken te halen maar doordat er ook doelstellingen zijn geformuleerd op personeelsgebied moet de manager daar ook goed op scoren om een goede beoordeling te krijgen. ING gaat serieus kijken of zij een dergelijke afspraak wil maken en wil opnemen in de CAO.

Hoe nu verder
Op 9 maart aanstaande gaan we verder. We zullen dan moeten proberen om afspraken te gaan maken over het pensioendossier, ziektewet etc. Vervolgens staat er nog een reservedatum op 15 maart. Partijen hopen dat zij er dan ook uitkomen en dat we een nieuwe CAO kunnen afsluiten. Echter de onderhandelingen zullen moeizaam kunnen zijn.

Tussentijdse OR-verkiezingen
Bij deze info treft u een schrijven aan van twee ondernemingsraden voor wat betreft de tussentijdse ondernemingsraadsverkiezingen.

De ene is voor de Ondernemingsraad ING Investment Management. Wilt u zich daarvoor verkiesbaar stellen namens CNV Dienstenbond dan moet u zich als kandidaat voor 11 maart 2005 melden. Wij zullen na aanmelding uw kandidatuur namens CNV Dienstenbond kenbaar maken.

De andere is voor de Ondernemingsraad ING Real Estate. Daarvoor moet u uw kandidatuur kenbaar maken voor 19 maart 2005 zodat wij voor 23 maart 2005 onze kandidatenlijst kunnen inleveren.

Mocht u dan worden verkozen in de ondernemingsraad dan zal u in de nabije toekomst ook worden uitgenodigd voor de medezeggenschapsdagen die wij samen met andere medezeggenschappers met enige regelmaat organiseren. Binnenkort zullen wij een dag of middag organiseren die betrekking heeft op het onderwerp Outsourcing.

Wij rekenen op enige aanmeldingen zodat wij als CNV Dienstenbond onze positie binnen de medezeggenschap kunnen versterken en daarmee nog meer relatie kunnen leggen tussen arbeidsvoorwaardenontwikkeling en bedrijfsontwikkeling. Naar onze opvatting is het zo dat een sterke en gemotiveerde vakbond niet zonder een goede relatie met de medezeggenschap kan maar dat een medezeggenschap ook niet verder kan zonder de vakinhoudelijke kennis en visie van een vakbond.

Dus maak gebruik van deze uitnodiging (misschien op wat korte termijn) en vul de bereidverklaring in om u kandidaat te stellen en ga samen met CNV Dienstenbond werken aan onder andere werknemersbelangen.

Voor vragen over de CAO-besprekingen of de werkzaamheden binnen een OR kunt u contact opnemen met uw bestuurder Erik Langeweg (e.langeweg@cnvdibo.nl)