Dienstenbond CNV

Drogisterijen - CAO onderhandelingen worden binnenkort weer opgestart 03-03-2005

Het is al een lange tijd stil geweest rond de CAO-onderhandelingen voor een "nieuwe" CAO Drogisterijen. We kunnen ons voorstellen dat u zeer benieuwd bent naar de stand van zaken. "Stil" betekent trouwens niet dat er de afgelopen tijd niet veel is gebeurd. Graag praten we u bij over wat er de afgelopen periode is gebeurd.

De CAO voor de Drogisterijen liep op 1 april 2004 (dus vorig jaar!) af. We waren toen nog in overleg over een nieuwe CAO per 1 april 2004. De onderhandelingen hadden so wie so al vertraging opgelopen. Dat kwam omdat verwacht werd dat op korte termijn meer duidelijkheid zou komen over een flink aantal zaken waar op landelijk niveau afspraken over gemaakt moesten worden. Denkt u maar aan de discussie over VUT, vroegpensioen en levensloop en over het WAO- en WW-dossier. Deze duidelijkheid kwam er echter vervolgens niet daar het kabinet niet tot overeenstemming kon komen met de sociale partners (waaronder de bonden) Het kabinet wilde met ons geen afspraken maken om het eerder stoppen met werken voor het 65ste levensjaar in de praktijk ook echt als mogelijkheid te behouden.

In het tweede overleg over de CAO Drogisterijen, op 25 juni 2004 kwam het breekpunt. Werkgevers wilden met ons geen afspraak maken over een eenmalige loonsverhoging. Een eenmalige loonsverhoging was alleen mogelijk als er wat anders uit de CAO zou worden ingeleverd door werknemers. Dat noemen wij wel een sigaar uit eigen doos"!

Verder bleek duidelijk dat de werkgevers geen afspraken wilden maken over een flink aantal zaken omdat er nog steeds geen duidelijkheid was op landelijk niveau. De onderhandelingen werden daarom door werkgevers opgeschort tot september 2004.

Wat zijn nu de rechten van werknemers als er nog geen nieuwe CAO is, zult u zich misschien afvragen. Welnu, omdat we formeel nog wel in overleg waren over een nieuwe CAO liepen de oude afspraken, totdat er een nieuwe CAO zou zijn, gewoon door. Dat noemen we nawerking van de CAO. Deze nawerking loopt echter tot uiterlijk een jaar na afloop van de CAO. Dat betekent dus dat er voor 1 april 2005 een nieuwe CAO zou moeten worden afgesloten.

In september 2004 hebben wij vervolgens het overleg over de CAO Drogisterijen opgeschort daar wij eerst de discussie over WAO en VUT, Vroegpensioen en Levensloop op landelijk niveau wilden regelen. Het kabinet was tot op dat moment niet op de eisen van de vakverenigingen ingegaan en dat noodzaakte ons om tot actie over te gaan. Het overleg in de polder, op CAO-niveau, werd stilgelegd.

De acties in het land die vanaf september werden gevoerd tegen het kabinetsbeleid kenden een hoogtepunt op 2 oktober 2004 op het Museumplein. Daar waren ongeveer 300.000 mannen en vrouwen op de been. Na deze massale aanwezigheid op het Museumplein is er op 5 november het zogenaamde Museumplein-akkoord gesloten tussen werkgevers, werknemers en kabinet. De acties hebben dus succes gehad. Het nieuws stond er bol van. Ook wij hebben hieraan veel aandacht geschonken in onze publicaties.

Het lijkt wellicht alsof daarna Nederland weer in ruste is gegaan. Niets is minder waar. De afgelopen tijd is gebruikt om op allerlei manieren de gesprekken tussen werkgevers en CNV Dienstenbond weer op gang te helpen. Daarnaast wordt inmiddels keihard gewerkt aan de uitwerking van het Museumplein-akkoord. Wat betekent dat Museumpleinakkoord nu voor u in uw branche?

VUT/Vroegpensioen (VP) en Ouderdomspensioen (OP) In de detailhandel moet nu studie verricht gaan worden naar de (on)mogelijkheden van voortzetting van Vroegpensioen voor de werknemers van 55 jaar en ouder. Een andere vraag die speelt, wat kan nog gegarandeerd worden voor werknemers van 55 jaar en jonger. Kunnen die mensen straks ook nog voor hun 65e stoppen met werken? Tenslotte dient de vraag beantwoord te gaan worden, kan er uitgeruild gaan worden tussen Vroegpensioen en Ouderdomspensioen en is dat fiscaal en organisatorisch haalbaar.

In uw branche is er nu sprake van een VUT-leeftijd van 60 jaar en een prepensioenleeftijd van 63 jaar. Dat gaat naar alle waarschijnlijkheid veranderen. Wij willen dat dit gebeurt zonder dat mensen er (al teveel) op achteruit gaan. Dit zijn in het algemeen zeer lastige en tijdrovende discussies.

Aanvulling tweede ziektejaar
Sinds 1 januari 2004 is de werkgever ook verantwoordelijk voor loonbetaling in het tweede jaar van ziekte. In alle bedrijven, dus ook bij de drogisterijen willen werkgevers niet verder gaan dan betaling van 70% (de wettelijke eis) van uw laatste inkomen, indien u per 1 januari 2005 langer dan 1 jaar ziek bent. CNV Dienstenbond heeft nu overal de discussie geopend om in geval van reïntegratie of werken op arbeidstherapie dit te belonen en dus wel boven dat wettelijke minimum van 70% aan te vullen gedurende het tweede ziektejaar. Voor het eerste ziektejaar zullen wij aan de afspraak die er nu ligt, namelijk 100%! blijven vasthouden.

CAO-onderhandelingen
De CAO-onderhandelingen worden nu, na enige tijd aandringen, op 15 maart 2005 weer opgestart. Het beloven uitermate lastige onderhandelingen te worden. Dat geldt trouwens voor heel veel CAO-gebieden.

Onze speerpunten in het overleg zijn in ieder geval duidelijk:
* Een goede regeling die het mogelijk maakt om eerder dan je 65ste te stoppen met werken

* 100% loon tijdens het tweede ziektejaar als tenminste sprake is van reïntegratie (dus b.v. voor een paar uur weer, desnoods op arbeidstherapeutische basis (dus zonder loonwaarde) weer aan het werk zijn

* Een structurele loonsverhoging van 1,25%. U staat immers al lange tijd stil in loon.

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met uw bestuurder in de regio.