IVN Nederland


IVN actief voor natuur, milieu, landschap en leefomgeving

Het IVN draagt bij aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving.

Het IVN heeft een gevarieerd aanbod aan activiteiten. Overal in het land kunt u deelnemen aan excursies, cursussen, wandelingen en fietstochten. Ook als u zich vanuit (vrijwilligers)werk met natuur en leefomgeving bezig houdt, kunt u bij het IVN terecht. Wij bieden advies, praktische ondersteuning en trainingen aan overheden, NME-centra, vrijwilligersorganisaties en bedrijven.

Deze site is nog in opbouw, hierdoor kan het zijn dat niet alle informatie volledig is.

Deze week

Het IVN bedankt de Nationale Postcode Loterij voor 1,5 miljoen euro! Hiermee kan weer veel natuur- en milieueducatief werk worden verricht.

Natuurweetje voor de week van 28 februari tot en 6 maart: De eerste dagvlinders
Op zonnige dagen vliegen de eerste dagvlinders rond, die op beschutte plaatsen overwinterd hebben. Kleine vos en dagpauwoog hebben overwinterd op vorstvrije plekken op zolders en in schuren. De heldergele citroenvlinder zat de hele winter lang buiten verscholen tussen dor blad. Op zonnige lentedagen met weinig wind komen deze drie soorten tevoorschijn en zijn overal in ons land te zien. Hoewel er al meer voorjaarsbloemen bloeien, komen ze vooral af op klein hoefblad en op de eerste paardebloemen.
De meeste vlindersoorten laten langer op zich wachten, want die overwinteren als rups of pop. Zij moeten dus eerst nog een gedaanteverwisseling door- of afmaken voordat ze aan hun volwassen leven kunnen beginnen. Atalantas en distelvlinders overwinteren hier helemaal niet. Die trekken, net als veel vogels, in de herfst naar het zuiden en komen pas in april of mei weer terug.

kleine vos

naar Homepage IVN Nederland

IVN-lid worden?

Het IVN coördineert voorlichting en educatie binnen de Nationale Parken