Gemeente Eindhoven

Persbericht: 3 maart 2005, no. 44

Andere overheid streeft naar beter en efficienter werken

Eindhoven geselecteerd als Voorhoedegemeente

Samen met twaalf andere Nederlandse gemeenten vormt de gemeente Eindhoven een groep van Voorhoedegemeenten die het voortouw nemen in de realisatie van de doelen uit Andere Overheid. Andere Overheid is een actieprogramma van het kabinet Balkenende II met als doel de overheid efficiënter en beter te laten werken.

De Eindhovense uitverkiezing als Voorhoedegemeente werd bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Provinciehuis in Utrecht. Eindhoven is gekozen uit 50 gemeenten, die zich kandidaat hadden gesteld om aan dit prestigieuze project mee te doen.

Voor Eindhoven is deelname aan het Voorhoedeproject een mooi vervolg op het aflopend Superpilot-programma, waarin vanaf 2001 met het rijk is gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van dienstverlening en een efficiëntere bedrijfsvoering. Het Voorhoedeproject loopt tot eind 2007.

Ook gekozen als Voorhoedegemeente zijn Amstelveen, Apeldoorn, Assen, Beverwijk, Den Haag, Dordrecht, Enschede, G4 Frieslandgemeenten (Het Bildt, Feweradeel, Leeuwarderadeel, Menaldumadeel), Helmond, Hoorn, Rotterdam en Voorst.

Transparantie en innovatie
Eind oktober 2004 is in het kader van het programma Andere Overheid een start gemaakt met het project Voorhoedegemeenten. Doel van dit project is de samenwerking en kennisdeling te bevorderen op het gebied van transparantie dienstverlening en innovatie van bedrijfsprocessen.

In het Voorhoedeproject wordt onder de regie van het ministerie van BZK en het ICTU-programmabureau EGEM de discussie en de dialoog gestimuleerd. Om Voorhoedegemeente te kunnen zijn, dient aan een aantal voorwaarden te worden voldoen.

Zo moet een Voorhoedegemeente de afgelopen twee jaar aantoonbare resultaten hebben geboekt op het terrein van elektronische dienstverlening en voor 2005 personele en financiële middelen hebben gereserveerd voor verdere ontwikkeling op dit gebied. Dertien niet geselecteerde gemeenten zijn gebundeld in een groep van Referentiegemeenten. Dicht op de Voorhoedegemeenten leveren ook zij actieve bijdragen aan de realisatie van de doelen uit Andere Overheid.

Eindhoven ICT-beleid
De Eindhovense deelname aan het Voorhoedeproject past goed binnen het Stedelijk ICT beleid, waarin de visie wordt aangehangen om de weg naar een andere overheid niet alleen maar samen met anderen af te leggen. De opdracht is te complex en de gemeente staat in de uitvoering van haar brede taakstelling veel in open verbinding met ketenpartners en klanten. Het Voorhoedeproject biedt Eindhoven de kans om met andere vooruitstrevende gemeenten nieuwe stappen te zetten in de verbetering van de dienstverlening en verlichting van administratieve lasten voor burgers en bedrijven.

Meer informatie over het project Voorhoedegemeenten en de afwegingen die ten grondslag liggen aan de selectie van de deelnemende gemeenten is te lezen op de website van EGEM.

© 2005 Gemeente Eindhoven