Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

03-03-2005

Celtransplantatie: nieuwe doorbraak in de behandeling van het hartinfarct

(Persbericht NHS en ICIN-KNAW)

De Nederlandse Hartstichting (NHS) en het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN) hebben gezamenlijk besloten tot een groot landelijk onderzoeksprogramma 'Celtherapie', waarin op drie niveaus (basaal, klinisch, en het verbindende terrein) onderzoek zal worden gedaan naar de mogelijkheden van celtransplantatie. Eén onderdeel van dit programma, de klinische studie, waarin een nieuwe therapie voor patiënten met een acuut myocardinfarct wordt gebruikt, is nu door het ICIN gestart.

Binnen deze studie - die de naam 'Hebe Trial' draagt, naar de Griekse godin van de eeuwige jeugd - wordt gebruik gemaakt van een voor Nederland volstrekt nieuwe therapie. Die bestaat eruit dat celmateriaal uit het beenmerg van de patiënt wordt teruggeplaatst in het door het infarct beschadigde hart om de hartspier te versterken.

In totaal zullen tien grote ziekenhuizen aan de studie deelnemen. In enkele daarvan worden nu de eerste patiënten behandeld. De eerste bevindingen van de onderzoekers, en ook bij vergelijkbare studies in het buitenland, zijn hoopgevend.
Het komende jaar zullen in totaal 200 patiënten binnen de Hebe Trial voor de behandeling met eigen celmateriaal in aanmerking komen. De studieresultaten zullen medio 2006 bekend zijn.

Gegevens en materiaal van deze studie zullen worden opgeslagen in een stamcelbank, als basis voor verder onderzoek.
De projectleiders van de Hebe Trial verwachten, dat met deze therapie nieuwe mogelijkheden worden gecreëerd voor een herstel van de hartfunctie na het acute hartinfarct.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl