NOVIB

VS katoensubsidies door WTO alweer als illegaal bestempeld

VS KATOENSUBSIDIES DOOR WTO ALWEER ALS ILLEGAAL BESTEMPELD

Novib / Oxfam zegt dat de VS nu de uitspraak moet opvolgen zodat boeren uit arme landen eerlijkere handelskansen krijgen.

De internationale organisatie Oxfam, waarvan Novib het Nederlandse lid is, roept de Verenigde Staten op om snel de uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) van vandaag op te volgen en akkoord te gaan met nieuwe handelsregels die dumping van goedkope producten tegengaan.

Het uitbannen van katoensubsidies is nodig om aan WTO-verplichtingen te kunnen voldoen en miljoenen boeren uit arme landen te helpen, die met moeite de eindjes aan elkaar knopen. Het is van groot belang dat de Verenigde Staten hun bereidheid tonen de landbouwsubsidies te hervormen overeenkomstig de huidige WTO-onderhandelingen, om aldus succes te boeken bij de onderhandelingen over een nieuw wereldhandelstelsel.

De zaak tegen het dumpen van katoen door de Verenigde Staten is overweldigend en dat wordt nu wederom door de WTO bevestigd, zegt Celine Charveriat, woordvoerder van Oxfams Make Trade Fair campagne. De discussie is afgelopen. De Verenigde Staten moeten nu snel in beweging komen om hun programmas te hervormen en op te houden met het dumpen van goedkope katoen op de wereldmarkt en daarmee het bestaan van arme boeren in ontwikkelingslanden te ondermijnen.

In september 2004 oordeelde het WTO geschillenpanel dat de 3,2 miljard dollar jaarlijks aan katoensubsidies en de 1,6 miljard dollar aan exportkredieten van de Verenigde Staten voor katoen en andere goederen volgens WTO-regels illegaal waren. De zaak werd door Brazilië ingebracht, met steun van een aantal West-Afrikaanse katoenproducerende landen (Benin en Tsjaad). De Verenigde Staten gingen in oktober in beroep. Het oordeel van vandaag over het beroep is definitief, en de Verenigde Staten hebben tot 1 juli van dit jaar om er gevolg aan te geven om mogelijk handelssancties van Brazilië te vermijden.

De Verenigde Staten moeten zich bewust worden van het feit dat kleine ontwikkelingslanden ook rechten hebben in het wereldhandelsstelsel, of het land riskeert een nieuwe golf weerstand van Afrikaanse landen en boeren, zegt Soloba Mady Keita, voorzitter van een vereniging van katoenproducenten uit Kita in West-Mali.

Oxfam schat in dat het Amerikaanse dumpen tot verliezen van bijna 400 miljoen dollar heeft geleid tussen 2001 en 2003 voor arme Afrikaanse katoenproducerende landen, waar meer dan 10 miljoen mensen direct afhankelijk zijn van het gewas. Een typische, kleine West-Afrikaanse katoenproducent verdient minder dan 400 dollar per jaar aan dit gewas. Twee miljoen katoenboeren in Mali werden onlangs onder druk gezet om een volgende prijsdaling van 25 procent te accepteren, velen van hen zullen dan niet in staat zijn om de productiekosten terug te verdienen.

De meerderheid (78%) van de Amerikaanse katoensubsidies komen slechts de grootste 10% van de katoenproducenten ten goede. Mazen in subsidieregelingen laten toe dat geïndustrialiseerde boerderijen meer dan 1 miljard dollar aan subsidies ontvangen, terwijl kleine boeren in de Verenigde Staten en daarbuiten door lage productprijzen en hoge landkosten geen boterham meer kunnen verdienen in de landbouw.

De zaak heeft implicaties die verder gaan dan katoen. Deze zaak roept ernstige vragen op over het hele Amerikaanse subsidiestelsel. Amerikaanse subsidies hebben wereldmarkten vervormd, nagelaten kleine Amerikaanse boeren te redden, en schade aan het milieu aangemoedigd. De Verenigde Staten dienen deze uitspraak als een gelegenheid te zien om nu echt te hervormen, zegt Charveriat.

Als de Verenigde Staten nalaten dit WTO-besluit uit te voeren, dan worden de vooruitzichten op een nieuwe wereldhandelsovereenkomst over landbouw ernstig beschadigd, zegt Charveriat. Als recente oproepen van de Verenigde Saten om de ronde onderhandelingen eind 2006 af te sluiten serieus genomen moeten worden, dan moeten de katoensubsidies voor de WTO top van Hongkong hervormd worden.

Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke
ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.