Vereniging Nederlandse Gemeenten

NE
Deze week in VNG-magazine (nummer 09, week 9)

(Bij overname van nieuws stelt de redactie bronvermelding op prijs)

Volledige artikelen in dit VNG-magazine:

Onrust over straling UMTS-antennes
Met de uitrol van de nieuwe technologie UMTS, de opvolger van GSM, neemt ook de ongerustheid onder de lokale bevolking toe. Met steun van het Rijk wordt in Zwitserland aanvullend onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten. Intussen staan veel gemeenten voor de vraag: wachten we deze Zwitserse precisie af of nemen we alvast voorzorgsmaatregelen? De zoektocht naar lokale manoeuvreerruimte. lees verder

De Graafs roadshow rond de gekozen burgemeester
Minister Thom de Graaf kriskraste de afgelopen weken met zijn roadshow voor de gekozen burgemeester vier dagen dwars door Nederland om het plan voor de gekozen burgemeester aan de man te brengen. lees verder

Overige artikelen in dit VNG-magazine:


* Integriteit

Prof. dr. Leo Huberts doet al jaren samen met collega's en studenten onderzoek naar bestuurlijke integriteit. In zijn oratie spoort hij gemeenten aan actiever te zoeken naar schendingen van integriteit, maar waarschuwt hij van een mug geen olifant te maken.


* Kamer nog niet overtuigd

De regeringsfracties en de grootste oppositiepartij PvdA hebben nog gemengde gevoelens bij het wetsvoorstel voor de wijziging van de Politiewet, waarmee de beheersbevoegdheden op rijksniveau worden versterkt.


* Gemeenten bundelen hulp wederopbouw Sri Lanka

VNG International start nog voor de zomer met een gemeentelijk wederopbouwprogramma voor vijf gemeenten op Sri Lanka die zijn getroffen door de Tsunami.


* Aanwezigheid wethouders bij raadsvergadering komt in de wet

Minister Thom de Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing gaat in de Gemeentewet vastleggen dat het college van B en W zijn beleidsvoorstellen in de raad verdedigt. Daarmee volgt hij het advies van de stuurgroep Evaluatie dualisering gemeentebestuur.


* Kamer wil regie in aanpak recreatiewoningen

De Tweede Kamer lijkt bereid mensen die permanent een vakantiehuis bewonen, tegemoet te komen. Minister Sybilla Dekker (VROM) echter weigert dit van bovenaf op te leggen. Het is aan gemeenten of zij een situatie willen legaliseren, gedogen of aanpakken.


* Nibud breekt lans voor minima met kinderen

Het Nibud, het instituut voor budgetonderzoek, adviseert alle sociale minima met kinderen aan te kloppen bij de gemeente voor bijzondere bijstand. Zonder dat lokale vangnet kunnen zij niet rondkomen, maar veel mensen realiseren zich niet dat zij recht hebben op bijzondere bijstand.


* Voorhoedegemeenten aan de slag

De komende drie jaar gaan 26 gemeenten samen aan de slag om hun prestaties op het gebied van transparantie, dienstverlening en innovatie van bedrijfsprocessen te verbeteren. Hun ervaring moet leiden tot algemeen bruikbare toepassingen, zodat ook andere gemeenten van hun kennis en ervaring kunnen profiteren.


* Milieueffectrapportage deels afschaffen

Voor eenderde van de projecten waarvoor nu milieueffectrapportage (MER) wordt uitgevoerd kan de MER-plicht verdwijnen. Dat stelt de Commissie MER voor. De commissie reageert op de kabinetsvoornemens aan de Tweede Kamer en stelt dit ook in het Jaarverslag 2004.


* Verenigingsnieuws

* Maasdrielse ambtenaren laten hun werk zien
* Stand van zaken CAO-onderhandelingen

* 'Veiligheid in het duale stelsel' Regionale raadsledenbijeenkomst provincie Noord-Brabant
* VNG agenda 2005 Integratie- en asielbeleid
* Stadsrechten Monnickendam