NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht bouwkosten
Fundament woningmarkt kraakt

De Nederlandse woningmarkt is ontwricht. De wurggreep waarin de overheid de ruimtelijke ordening al jarenlang houdt, heeft zijn uitwerking niet gemist: de grondkosten van het modale nieuwe koophuis zijn sinds 1997 ruimschoots verdrievoudigd. Hierdoor wordt de woningbouw al maar duurder, stagneert de doorstroming en komen starters nauwelijks meer aan de bak. Er is maar één oplossing om dit tij te keren en dat is dat er meer geschikte, verspreid liggende en ook kleinere bouwlocaties komen, waar bouwondernemers zo mee aan de slag kunnen. Hierdoor zal de concurrentie ook die tussen gemeenten toenemen waardoor de grondkosten dalen, de bouwproductie loskomt en de woningbouw beter betaalbaar wordt.

Dit stelt NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in de nieuwe Thermometer Koopwoningen. Hierin luidt de brancheorganisatie de noodklok over de huidige stand van zaken op de woningmarkt. Hoewel de lage rentestand veel problemen nog weet te versluieren, blijkt uit de halfjaarlijkse analyse dat het fundament van de woningmarkt kraakt. De nieuwbouwproductie blijft hierdoor al jarenlang ver achter bij de plannen, terwijl ook het woningaanbod in kwalitatieve zin niet goed aansluit op de vraag. Veel bouwprogrammas zijn meer politiek gestuurd en gebaseerd op strikte stedenbouwkundige concepten dan dat zij zich laten leiden door bewonerswensen.

Vooral de betaalbaarheid van de woningen baart NVB grote zorgen. Vanwege de sterk gestegen grondkosten is het modale koophuis voor iemand met een modaal inkomen (30 duizend euro) die voor het eerst een huis koopt zo goed als onbereikbaar geworden of zo iemand moet 100 duizend euro aan eigen geld meenemen. Maar ook huurwoningen zijn voor deze groep niet langer een optie, omdat ze nauwelijks nog beschikbaar zijn. De woningmarkt zit kortom op slot.

De Thermometer Koopwoningen laat verder op objectieve wijze zien hoe de kosten van het modale nieuwe koophuis zich sinds 1997 hebben ontwikkeld. In deze periode stegen de grondkosten (+242%) maar liefst bijna negen maal zo hard als de pure bouwkosten (+28%) van het modale koophuis. Aangezien bouwgrond vaak in handen is van gemeenten, hebben ontwikkelaars en bouwers daardoor geen invloed op een kostenpost die de laatste tijd het hardst is gestegen: grond. Het is tevens de hoofdreden dat de Nederlandse woningbouw zo duur is en voor steeds meer mensen onbereikbaar is geworden. Het modale koophuis kost tegenwoordig 262 duizend euro, waarvan bijna 90 duizend euro afgetikt moet worden voor de grond.

Deze hoge prijs is een direct gevolg van het door de overheid gevoerde beleid. Er is jarenlang kunstmatig veel schaarste gecreëerd aan bouwgrond uit angst dat we anders onze weilanden zouden volbouwen. Maar volgens NVB is deze angst volkomen ongegrond omdat onze bevolking nauwelijks meer groeit en we dus de komende decennia niet eens zoveel bouwgrond meer nodig hebben. Volgens NVB is het echter wel zaak om als overheid snel in actie te komen, omdat de problemen zich anders in rap tempo opstapelen en het wonen in Nederland nóg duurder wordt. Het recente plan van de Tweede Kamer om grondeigenaren hun ontwikkelrechten te ontnemen, vindt de vereniging echter het domste wat men kan doen. Goedwillende investeerders en ontwikkelaars (die nu de productie nog enigszins op peil houden) worden er kopschuw van. Dat gaat ten koste van de ruimtelijke kwaliteit en leidt tot verdere stagnatie van de woningbouw, met alle problemen van dien en de cirkel is rond, aldus de NVB.

NVB heeft de Thermometer Koopwoningen daarom ook aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor VROM gestuurd. In een begeleidende brandbrief pleit NVB er voor dat in plaats van deze draconische maatregel juist meer concurrentie op de grondmarkt moet komen. Dat kan door meer kleinschalige bouwlocaties in ontwikkeling te nemen waardoor ook kleinere marktpartijen kansen krijgen. Een grotere concurrentie, ook tussen gemeenten onderling, zorgt er tevens voor dat de gemeentelijke grondmarkt, die op dit moment bijzonder ondoorzichtig is, transparanter wordt.


---

------------------------------------------

Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, Drs. N. Rietdijk,telefoon
070-386 02 04

NVB is een branchevereniging van bijna 200 grotere projectontwikkelende bouwondernemingen en projectontwikkelaars in Nederland. Deze bedrijven behalen hun omzet in hoofdzaak uit woningbouw, commercieel vastgoed en bijbehorende infrastructuur.
---