Gemeente 's-Hertogenbosch

24-02-2005

Zwerfvuil: de (wegwerp)maatschappij, dat ben jij!

De gemeente probeert haar stad schoon te krijgen. Daarvoor is vorig jaar een zwerfvuilcampagne gestart. Deze loopt naar verwachting tot 2007. De Afvalstoffendienst, de Milieupolitie en de afdeling Beheer Openbare Ruimte werken samen op dit gebied. Een aantal acties staat weer op het programma, zoals donderdag 3 maart. Dan is er op de twee basisscholen de Kameleon op de Graafseweg en de L.W. Beekmanschool een speciaal dagdeel gewijd aan dit thema. Op zaterdag 5 maart gaan acteurs van Painted Lady de Bossche Markt op om het publiek op hun weggooigedrag te wijzen.

Ronald McDonald en Iglo/Mora
Met voorlichting op basisscholen wil de gemeente kinderen leren dat het niet normaal is om iets op straat te gooien. Scholen die meedoen aan de campagne, ontvangen het lespakket "Zwerfafval: mooi niet", dat de Stichting Nederland Schoon speciaal hiervoor heeft ontwikkeld en doen mee aan een opruimactie en opruimshow. Deze show vormt de aftrap van de campagne op een school. Ronald McDonald presenteert deze educatieve show waar al ongeveer 1.250 Bossche basisscholieren naar hebben gekeken. Na de "clown" gaan leerlingen aan de slag met het lespakket. Als sluitstuk vindt een opruimactie plaats. Medewerkers van de Mora/Iglo-groep geven eerst een les en gaan daarna met de leerlingen zwerfvuil opruimen.


Straattheater
De gemeente richt zich niet alleen op kinderen. Winkelend publiek wordt in (grote) winkelcentra op hun weggooigedrag gewezen door een groep acteurs van straattheatergroep "Painted Lady". Ze geven het slechte voorbeeld en ruimen vervolgens hun eigen troep weer op. De acteurs gaan zaterdag 5 maart de markt op.

Landelijk probleem
Het probleem van zwerfafval is groot én landelijk. Rijkswaterstaat haalt langs alle wegen buiten de bebouwde kom 100.000 ton zwerfafval per jaar op. Het opruimen van alleen al dit afval uit de rijksbermen kost de samenleving acht miljoen euro. Mensen denken dat het weggooien van bananen- of sinaasappelschillen geen kwaad kan. Het duurt echter twee tot drie jaar voor die zijn vergaan. Bij kauwgom duurt dat zelfs 25 jaar. Als er geen halt wordt toegeroepen aan het weggooigedrag van de Nederlander zal binnen enkele jaren de hoeveelheid zwerfvuil in deze wegwerpmaatschappij toenemen met 15%.