Universiteit van Tilburg

Symposium "We m@ilen!"

Over de invloed van ICT op sociale contacten

Studievereniging Prioritijd en het Studium Generale van de UvT nodigen je uit voor het symposium "WE M@ILEN!"
Stel je leven eens voor zonder e-mail, chatten, msn en een webcam? Hoe ver zijn deze vormen van ICT jouw leven binnengeslopen? Wat zijn de positieve en negatieve kanten van deze nieuwe
communicatietechnologieën? De dag zal worden geleid door François Boulanger, voor velen bekend van het tv-programma Lingo, maar tevens (mede-)bedenker van de sms- en chatdiensten op tv.

In het Jaarboek ICT & de samenleving van 2004 concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau dat digitale communicatie de kwaliteit van vriendschappen kan bevorderen. Nieuwe technologie zou mensen dichter bij elkaar brengen en onderling begrip en vertrouwen kunnen stimuleren. Betekent dit in de praktijk dat je je vrienden niet meer face-to-face ziet, maar alleen nog via de e-mail en msn? ICT kan ook leiden tot gevoelens van sociale uitsluiting bij degenen die nog niet online zijn (SCP, 2004).

Jos de Haan, onderzoeker bij het Sociaal Cultureel Planbureau, medeauteur van bovenstaand jaarboek, zal een inleidende, algemene visie geven op de invloed van ICT op sociale contacten. Vervolgens zal Jacob van Kokswijk, communicatie-expert en technologie consultant, de positieve kant van deze nieuwe
communicatietechnologieën aan de orde stellen. Tot slot zal Geert-Jan Meerkerk van het Instituut voor Verslavingsonderzoek (IVO) de negatieve kanten van het ICT gebruik belichten. Leidt veelvuldig msn-gebruik tot verslaving en mogelijk ook tot depressiviteit?

Programma
Symposium "We M@ilen!"
Donderdag 3 maart 2005
13.00 -15.30 uur
Black Box, geb. K, Universiteit van Tilburg
Toegang vrij

Voorzitter
François Boulanger, ex-tv presentator

Sprekers
Jos de Haan, onderzoeker Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) Jacob van Kokswijk, communicatie expert en technologie consultant Gert-Jan Meerkerk, senior onderzoeker Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO)

Noot voor de pers
Studium Generale zet zich in voor een brede academische vorming op de universiteit door het organiseren van o.a. symposia, discussies, talkshows en theater op de Universiteit van Tilburg. De programma's zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Studium Generale, Luc Jeurissen, l.j.m.jeurissen@uvt.nl, 013-4662166/2841, http://www.uvt.nl/diensten/dsz/sg/030305.html.