FNV

http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/returnPage/8886/itemId/23703/instanceId/8888/pageId/6841/

'Droom van De Geus is nachtmerrie voor WAO'ers'

Volgens minister De Geus is de nieuwe herkeuring van WAO'ers een groot succes. Sinds oktober 2004 zijn 19.000 mensen herkeurd. Van hen verliezen er zo'n 5.000 geheel of gedeeltelijk hun uitkering. De FNV noemt spreekt van 'de meest cynische' van alle bezuinigingen van dit kabinet.

Ton Heerts is bestuurder sociale zekerheid van de FNV. Hij wijst erop dat er niets verandert aan de gezondheid van de herkeurden, maar dat alleen het computerprogramma scherper is afgesteld. Daardoor vallen mensen eerder buiten de boot.

Heerts: "De minister noemt dit een resultaat om van te dromen. Voor veel WAO'ers voelt het als een nachtmerrie. De Geus kan pas de loftrompet steken als de getroffen WAO'ers weer aan het werk geholpen zijn. Op dat punt blijft het nog oorverdovend stil."

De vakcentrale noemt de herkeuringen de meest cynische bezuiniging van het kabinet Balkenende. Dat veel mensen hun uitkering (deels) verliezen, zegt niets over hun of betere kansen op de arbeidsmarkt.

Ton Heerts: "De minister heeft vorig jaar simpelweg opdracht gegeven om de software bij de uitvoeringsorganisatie UWV strenger af te stellen. Daardoor rolt er voor veel mensen een lager arbeidsongeschiktheidspercentage uit de computer en gaat ook automatisch de uitkering op de helling. Geen kunst, maar met een doordacht sociaal beleid heeft dit niets te maken." Heerts benadrukt dat De Geus de besparingen moet gebruiken om mensen weer aan het werk te helpen.

De vakbonden hebben vorig jaar actie gevoerd tegen de aanscherping van de keuringseisen in het zogeheten 'schattingsbesluit'. Die acties werden opgeschort nadat het kabinet in het Museumpleinakkoord enkele belangrijke versoepelingen aangebracht.

Het kabinet zwakte de strengere criteria af. Bovendien zouden die alleen gelden voor mensen jonger dan 50 jaar. De grens lag eerder bij 55 jaar. Verder bedong de vakbeweging voor de groep die alsnog getroffen zou worden een recht op reïntegratie. Nooit eerder was zo'n recht voor uitkeringsgerechtigden weggelegd.

De FNV vindt het schrijnend dat De Geus in zijn commentaar nauwelijks rept over de mogelijkheden van werkhervatting voor de herkeurde WAO'ers. Hij legt alleen de nadruk op de bezuiniging die hij heeft binnengehaald.

De Geus' opmerking dat er veel werkloosheid in de WAO is geparkeerd, raakt volgens Heerts dan ook kant nog wal. "Als De Geus niets doet om de getroffen WAO'ers aan het werk te helpen, verwijst hij ze zelfs naar de bijstand."

Lees meer Zie het
3 maart 2005