Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Nieuwe kansen in Libanon
Uitzenddatum: Do. 3 maart 2005, 20.30u
Verslaggeving: Arie Rijneveld

Sinds de moord op oud-premier Hariri lijkt zich in Libanon een voorzichtige revolutie te voltrekken. Verslaggever Arie Rijneveld gaat in Beiroet met twee demonstranten in op laatste actuele ontwikkelingen. Ook een interview met oppositieleider Walid Jumblatt in zijn kasteel.

Bomaanslag
Hariri stierf op 14 februari na een bomaanslag. Velen in Libanon vermoeden dat de regering en haar Syrische contacten achter de aanslag zitten. Hariri wilde namelijk de Syrische aanwezigheid in Libanon verkleinen én wilde het tijdens de verkiezingen in het voorjaar opnemen tegen premier Omar Karami.

Datum
De Syrische president al-Assad zei maandag in het Amerikaanse blad Times dat hij zijn troepen binnen enkele maanden uit Libanon wil terugtrekken, maar hij noemde geen datum. De oppositie riep hem vandaag in een gezamenlijke verklaring op dit officieel bekend te maken.

Groot-Syrië
De Syrische troepen zijn al in Libanon sinds 1976, een jaar na het uitbreken van de burgeroorlog tussen christenen en moslims. Syrië werd gevraagd door de Arabische wereld om in te grijpen in het conflict. Het land zag daarin de ideale mogelijkheid de eigen macht te vergroten en sindsdien zijn de troepen niet meer vertrokken. Bovendien propageerde al-Assad een âgroot-Syriëâ, inclusief de lucratieve kuststeden van Libanon.

Verdrag
Syrië heeft ook een rol gespeeld bij het uiteindelijke vredesverdrag. In mei 1991 sloten Libanon en Syrië het âVerdrag inzake Broederschap, Samenwerking en Coördinatieâ om het beleid op politiek, militair, economisch terrein en binnenlandse veiligheid op elkaar af te stemmen. Daarmee werd de invloed van Syrië in feite geïnstitutionaliseerd.

Taboe
De oppositie vergelijkt de situatie in Libanon met de âOranje revolutieâ in de Oekraïne. Tot voor kort was kritiek op de Syrische inmenging een absoluut taboe. Onder invloed van de actuele ontwikkelingen neemt de internationale druk alleen maar toe. Volgens de Amerikaanse president Bush wil ook de internationale gemeenschap dat Syrië zich moet terugtrekken uit Libanon.
Links:
Informatie over Libanon (BuZa)
De Syrische aanwezigheid in Libanon (Engels, BBC)