Socialistische Partij

Positieve initiatieven van ouders verdienen steun


03-03-2005 * De gemeente Rotterdam heeft de inzet beloond van een groep `witte' ouders om de `zwarte' school in hun wijk te mengen. De school krijgt een fors bedrag voor uitbreiding van het aantal lokalen. In vragen aan minister Van der Hoeven pleit SP-Kamerlid Fenna Vergeer voor een stimulans aan gemeenten, zodat ze dit soort positieve initiatieven vaker kunnen steunen.

Fenna Vergeer In de Rotterdamse deelgemeente Kralingen besloot een groep autochtone ouders twee jaar geleden om hun kinderen aan te melden bij de Nieuwe Park Rozenburg School. Door dit initiatief is de school van kleur verschoten. "Tegenwoordig zie je steeds vaker scholen van kleur verschieten, in negatieve zin. Door een zogenaamde `witte vlucht' worden steeds meer scholen helemaal `zwart'. De groep ouders in Rotterdam heeft bewezen dat positieve actie werkt. Ze hebben voorkomen dat de school helemaal zwart blijft en daarmee de integratie een goede dienst bewezen," aldus Fenna Vergeer.

De gemeente Rotterdam beloont de ouders voor hun initiatief, door de school nu extra geld te geven voor een uitbreiding van het aantal lokalen. De gemeente wil gemengde scholen stimuleren, en moedigt door dit gebaar andere ouders aan. Het Rotterdamse voorbeeld verdient volgens SP'er Vergeer waardering én navolging: "Het is heel goed dat de gemeente deze vorm van menging beloont. De minister moet er nu voor zorgen dat deze positieve insteek wordt overgenomen door andere gemeenten, waardoor meer ouders zullen kiezen voor een goede gemengde school."