D66

D66 vindt dat Surinamers en bepaalde groepen Antilianen en Arubanen geen inburgeringscursus hoeven volgen. `Deze mensen spreken al uitstekend Nederlands en hebben vaak al een hele goede kennis van de Nederlandse samenleving,' aldus Boris Dittrich. De inburgeringcursus is bedoeld om mensen basale kennis van de Nederlandse taal en cultuur aan te leren. `De extra bureaucratie en de kosten die het wetsvoorstel met zich meebrengen moeten dus niet gelden voor mensen die dat niet nodig hebben'.

Volgende week bespreekt de Tweede Kamer de voorstellen van Minister Verdonk over het verplicht stellen van een inburgerings-examen voor buitenlanders die zich in Nederland willen vestigen. Het examen wordt door de aanvrager zelf betaald en moet worden afgelegd op de Nederlandse ambassade in het land van herkomst. Deelnemers moeten zo'n 350 euro voor het examen betalen.

Volgens D66 schiet Verdonk met haar wetsvoorstel door. Dittrich: `Wat we nodig hebben is een meer nuchtere toon in het hele debat over integratie en immigratie. We moeten de menselijke maat niet vergeten. Laten we effectiviteit centraal stellen en kijken voor wie de wet voor bedoeld is: voor mensen die geen Nederlands spreken en de Nederlandse samenleving niet kennen. Dus niet voor Surinamers en voor die Antilianen en Arubanen die al goed weten hoe het hier werkt'. 3-3-2005 15:25