Gemeente Winterswijk


3 maart 2005

Jaarrekening 2004 sluit met tekort

Winterswijk - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft het jaarverslag en de jaarrekening over 2004 besproken. In deze stukken wordt verantwoording afgelegd over de doelstellingen en de daaraan gekoppelde inkomsten en uitgaven van de gemeente in 2004. Op een totale exploitatie van 62 miljoen, is een klein negatief resultaat (inkomsten - uitgaven) van 230.000 gerealiseerd. Ten opzichte van vorig jaar is dit een behoorlijke teruggang, want in 2003 was nog sprake van een positief resultaat van 2,2 miljoen. Doordat we per saldo zo'n 1,6 miljoen aan de reserves hebben toegevoegd sluiten we 2004 uiteindelijk af met een tekort van bijna 1,9 miljoen.

Het tekort wordt gedekt vanuit de algemene reserve, die daarmee tot een minimum niveau van 1,8 miljoen daalt. Het totaal aan reserves daalt mede hierdoor van 30,2 naar 30,0 miljoen. Al deze reserves zijn bestemd voor de financiering van toekomstige projecten waaronder onderwijshuisvesting, landschapsontwikkeling, riolering en andere investering ten behoeve van het waterbeheer.

Procedures
Net zoals in de afgelopen jaren heeft de accountant weer een goedkeurende verklaring gegeven over de verantwoording van alle financiële baten en lasten. Een nieuw aspect is de rechtmatigheid. Dit geeft aan of alle inkomsten en uitgaven volgens de juiste procedures tot stand zijn gekomen.De accountant kan hierover geen oordeel geven. Dit komt enerzijds omdat wij intern nog niet voor alle uitgaven toetsen of aan alle geldende wet- en regelgeving is voldaan en de juiste procedure is gevolgd. Anderzijds is de concrete uitwerking van de regelgeving over de rechtmatigheid nog steeds zodanig onduidelijk, dat het voor de gemeente en de accountant onmogelijk is om vast te stellen of wij nu wel of niet aan deze regelgeving voldoen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zijn hierover nog diepgaand in discussie.

Commissie Burger en Bestuur
Op 15 maart aanstaande worden de stukken behandeld in de commissie Burger en Bestuur. Het jaarverslag en de jaarrekening worden op 31 maart besproken in de gemeenteraad en liggen vanaf vandaag ter inzage bij loket Publiekszaken, Beatrixpark 18. De openingstijden zijn van 09.00 tot 13.00 uur en na telefonische afspraak (0543 - 54 55 55). Tegen betaling van de kosten ( 15,35 ) is een exemplaar van de rekening verkrijgbaar. Tevens ligt het jaarverslag ter inzage bij de Openbare Bibliotheek, Spoorstraat 14.