Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Fraude met Poolse rijbewijzen Uitzenddatum: Do. 3 maart 2005, 20.30u
Verslaggeving: Siebe Sietsma


In Nederland is een levendige zwendel rond Poolse rijbewijzen ontstaan. Vermoedelijk zijn enkele duizenden Nederlanders in het bezit van een vals exemplaar. Van de 1200 rijbewijzen die de Rijksdienst van het Wegverkeer (RDW) de laatste maanden binnenkreeg is zeker tien procent vals.

Poolse rijbewijzen
Enkele duizenden zijn er waarschijnlijk nog in gebruik, schat de RWD. De dienst heeft alleen zicht op valse Poolse rijbewijzen die de eigenaar wil ruilen voor een Nederlands exemplaar. Zo kan het illegale rijbewijs worden gewit. Maar omdat Polen bij de EU hoort, kunnen de eigenaren er ook in Nederland mee blijven rijden.

Valse identiteit
Met het rijbewijs kun je snel en goedkoop de weg op. Maar, met het valse rijbewijs creëer je ook een valse identiteit. Daarmee is de onlangs ingevoerde identificatieplicht makkelijk te ontduiken. Reden tot zorg, zeggen het CDA en de VVD.

Tachtig procent
Vooral Marokkanen lijken zich schuldig te maken aan deze vorm van fraude. Zeker tachtig procent van de valse rijbewijzen bij de RDW komt bij hen vandaan, zo schat de dienst. De Waarom juist deze groep op deze manier fraudeert? Daar heeft de RDW geen sluitende verklaring voor.

Aangifte
De RDW en het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit, het LIV, doen aangifte van alle valse rijbewijzen. Toch zegt de politie de omvang van het probleem niet te kennen. De aangiftes worden behandeld door de regiokorpsen waar de eigenaar van het rijbewijs woont. Daardoor ontbreekt goed overzicht, zegt het LIV.

Grootschalig
Het maakt de pakkans voor rijbewijsfraudeur kleiner. Want als regiokorpsen niet van elkaar weten dat ze met dezelfde fraude te maken hebben, dan weten ook de agenten op straat niet dat de fraude grootschalig is.

Ministers
CDA en VVD gaan de ministers van Justitie en Verkeer en Waterstaat vragen de fraude aan te pakken.
Links:
Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit Informatie over het rijbewijs
Rijksdienst van het Wegverkeer
Startpagina rijbewijzen