Socialistische Partij

Softwarepatenten kunnen weer alle kanten uit


03-03-2005 * Vandaag is er, dankzij een aangenomen motie van SP Tweede-Kamerlid Arda Gerkens, een nieuw lichtpuntje gekomen in het dossier softwarepatenten.

De SP diende vandaag tijdens een debat twee moties in. Eén ervan riep de Nederlandse regering op om tijdens een Raadsbijeenkomst een inhoudelijke stemming aan te vragen over de richtlijn softwarepatenten in plaats van er een hamerstuk van te maken. Aangezien meerdere landen inhoudelijke bezwaren hebben tegen de nu voorliggende richtlijn, zou deze motie de kwalijke richtlijn van tafel hebben geveegd. Helaas kwam deze motie enkele stemmen tekort. De andere motie, die de Nederlandse regering oproept om een ander lidstaat die om een inhoudelijke stemming zal vragen te steunen en niet dwars te gaan liggen, heeft het wel gehaald.

Arda Gerkens Arda Gerkens: "Dit is een motie van belang. Een aantal landen overwegen het aanvragen van een inhoudelijk stemming in plaats van een hamerstuk, maar zoeken naar steun. Mijn motie spreekt onomwonden uit dat Nederland die steun zal geven. Dat opent de weg voor onder meer Denemarken om het als stemming te agenderen." Bij stemming zal de richtlijn terug moeten naar het Europees Parlement.

Een unaniem aangenomen motie van de VVD verbaasde Gerkens. De motie vraagt om het van tafel halen van de richtlijn. De starre houding van de regering bracht de SP ertoe deze motie te steunen. "Liever niets, dan de huidige versie van de Europese commissie. Maar het blijft vreemd dat CDA, VVD en D66 niet de richtlijn een herstart gunnen door een stemming te vragen, omdat dit volgens hen politiek onwenselijk zou zijn, maar wel de hele richtlijn van tafel willen halen."