Pleon


03-03-2005
Overheden overtreden vaak eigen regels
Den Haag, 3 maart 2005 - Overheden overtreden vaker dan gedacht hun eigen regels. Meestal komt dit doordat regels bewust genegeerd worden omdat de uitvoering te duur of onmogelijk is. Soms speelt onwetendheid of gebrek aan deskundigheid een rol of de complexiteit of (schijnbaar) tegenstrijdigheid van regels. Incidenteel zijn oneigenlijke belangen de drijfveer. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van prof. dr. Leo Huberts in opdracht van de Stuurgroep Handhaven op Niveau. De onderzoeksgroep van de hoogleraar Bestuur en Organisatie van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft onderzocht hoe goed de overheid zich aan de eigen regels houdt. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het boek Overtredende overheden.

Uitkomsten van het onderzoek zijn ondermeer:


- Het komt veel vaker voor dat overheden regels overtreden, dan wordt gedacht;

- Overheden overtreden regelmatig bestuursrechtelijke en minder vaak strafrechtelijke en procedurele regels;

- Van de 552 strafrechtelijke overtredingen door overheden in de periode 1999 - 2002 ging het vooral om overtredingen op het vlak van natuur en milieu (60% van de gevallen). Bijvoorbeeld illegale lozingen, opslag van gevaarlijke stoffen en het kappen van bomen zonder vergunning;

- Overheidsinstantie overtreden meestal bewust regels: omdat ze niet zijn uit te voeren of tegen te hoge kosten of omdat de regels onbekend zijn; soms is er ook gebrek aan deskundigheid;

- Overheden zijn zich niet bewust van (de mogelijkheid van) regelovertreding;

- Organisaties die de regels moeten handhaven, zoals inspecties, letten minder strikt op de regelnaleving door collega-overheden dan door burgers en bedrijven.

Uit het nu gepubliceerde onderzoek blijkt dat bestuurders en ambtenaren vinden dat de overheid zich beter aan de regels zou moeten houden dan burgers en bedrijven. Tegelijk blijkt dat de praktijk daar niet mee overeenkomt. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat overheidsgebouwen niet aan de eisen voor brandveiligheid voldoen. Of dat overheden de aanbestedingsregels niet goed toepassen.

Veel van de projecten van Handhaven op Niveau zijn gericht op de naleving van regels door burgers en bedrijven. "Een overheid die regelnaleving wil bevorderen, zal zich om te beginnen zelf aan de regels moeten houden", stelt Rein Welschen, voorzitter van de Stuurgroep Handhaven op Niveau en oud-burgemeester van Eindhoven. Gebeurt dit niet, dan komt de geloofwaardigheid van de overheid op het spel te staan. De Stuurgroep wilde daarom weten hoe het staat met de regelnaleving door overheden.

"Overheden hebben er een blinde vlek voor. Een belangrijke aanbeveling van het onderzoek is dat overtredende overheden een thema behoort te zijn in het handhavingsbeleid van rijk, provincies en gemeenten. Daarvoor is het allereerst nodig dat bij bestuurders en ambtenaren het besef aanwezig is dat het probleem van overtredende overheden bestaat, vooral bij diegenen die met handhaving bezig zijn, zo constateert prof. Huberts". Ook wordt in het boek gepleit voor meer kennis en betere registratie, opname in de handhavingsprogrammas van overheden, deskundiger juridische controle en voor aandacht voor regelovertreding in het integriteitsbeleid.

Over handhaven op niveau
Het actieprogramma Handhaven op Niveau is in 2000 vanuit rijksoverheid gestart om de handhaving van wettelijke regels in Nederland verder te stimuleren. Handhaven op Niveau stimuleert en faciliteert overheden en handhavende instanties bij het werken aan handhaving. Het bevordert daartoe verdere professionalisering van de handhaving en samenwerking tussen alle betrokkenen.

Het boek Overtredende overheden. Op zoek naar de omvang en oorzaken van regelovertreding door overheden. is uitgegeven door Boom Juridische uitgevers en verkrijgbaar in de boekhandel (ISBN 90 5454 494 5).