Gemeente Hilversum

Gladheidsbestrijders dag en nacht in touw
Prioriteit bij hoofdwegen en fietspaden
De gemeentelijke gladheidsbestrijders hebben de afgelopen dagen met man en macht gewerkt om het Hilversumse wegennet sneeuwvrij te maken. Sinds afgelopen dinsdag zijn de mensen van de gemeente met hulp van aannemers vrijwel continu aan het werk geweest: overdag met ongeveer 50 man en 's nachts met ongeveer 20 man.
Vandaag en morgen, 3 en 4 maart, ligt de prioriteit bij het sneeuwvrij maken en onder controle houden van de doorgaande wegen, de radialen, de routes voor de hulpverlening, de busroutes en de fietspaden.

Strenge vorst
Veel mensen bellen met vragen over de binnenstraten in de woonbuurten. De gemeente komt daar vandaag en morgen, op een enkele uitzondering na, niet aan toe. De prioriteit ligt bij het sneeuwvrij maken van de genoemde hoofdwegen en fietspaden, onder andere omdat vannacht strenge vorst wordt verwacht. Dan worden sneeuwruggen hard en dat levert gevaar op voor de weggebruikers.
Een ander probleem is dat bij deze relatief extreme sneeuwval, de binnenstraten niet schoon te schuiven zijn omdat de schuivers de sneeuw niet kwijt kunnen in verband met geparkeerde auto's. Alleen zout strooien zonder te schuiven heeft geen zin met zo veel sneeuw, omdat dat eenvoudigweg niet werkt. Zout werkt alleen als er daarna voldoende auto's overheen rijden om het zout in de sneeuw te drukken.

Particulieren
De gemeente beperkt zich bij de gladheids-bestrijding tot het openbare wegennet. Dat betekent dat particulieren zelf verantwoordelijk zijn voor het sneeuwvrij maken van het eigen terrein. Dat geldt ook voor het eigen terrein van verzorgingstehuizen, bejaardentehuizen en scholen.
Veel mensen bellen de gemeente Hilversum om zout. De gemeente levert echter geen zout aan particulieren. (Strooi)zout is te koop bij winkels en bouwcentra.

Voor dringende vragen kan men contact opnemen met het Servicemeldpunt van de gemeente Hilversum (035-629 2345)