---


---

Ondertekening convenant militaire bijstand

4-3-2005 9:55:00

Defensie houdt permanent drieduizend man achter de hand voor bijstand bij rampen, ongevallen of andere crisissituaties. De toezegging is vastgelegd in een convenant dat donderdag (3 maart) door de ministers Kamp (Defensie), Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) werd ondertekend.

Het convenant vervangt de oude bestuursafspraken uit 1993, waarin nog geen duidelijke regeling was getroffen voor de omvang van de militaire bijstand aan civiele autoriteiten. De drieduizend man die Defensie nu beschikbaar stelt, zijn gebaseerd op zware scenario's. In het convenant staat bovendien hoe bijvoorbeeld gemeenten de bijstand kunnen aanvragen.

In een toelichting zei Kamp dat er nu gedetailleerde afspraken zijn gemaakt voor bijstand van Defensie variërend van inzet van bijzondere bijstandseenheden bij terroristische acties tot het assisteren van bejaarden die door hevige sneeuwval in de problemen zijn geraakt. Gaat het om grootschalige situaties, dan levert Defensie binnen acht uur tweehonderd man, binnen twaalf uur vijfhonderd man en binnen 24 uur 1500 manschappen. Vrij snel daarna kan het aantal worden aangevuld tot het maximum van 3000, aldus Kamp.

Defensie stelt daarnaast voor de tijdelijke opvang van grote aantallen personen een of meerdere defensiecomplexen ter beschikking. Verder zal de samenwerking tussen de drie ministeries een meer structurele vorm gaan krijgen.