Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Hoogervorst blijft Actief Donor Registratiesysteem afwijzen, maar stelt 'voor wat, hoort wat'-systeem voor


04-03-2005
Minister Hoogervorst blijft ook na het Verlengd Algemeen Overleg op 3 maart jl. afwijzend staan tegenover het Actief Donor Registratiesysteem. Dit, ondanks een meerderheid in de Tweede Kamer. Daarentegen zei Hoogervorst wel dat hij vindt dat mensen die donor zijn en zelf een orgaan nodig hebben een streepje voor hebben op mensen die geen donor zijn. Hiermee krijgt de discussie een nieuwe wending.

Het Actief Donor Registratiesysteem (ADR) is een breed gedragen voorstel van bijna alle organisaties en instellingen die te maken hebben met orgaandonatie en -transplantatie. Met dit systeem kom je tot een honderd procent-registratie. Iemand blijft daarbij gewoon zelf de keuze houden, maar als hij/zij zich na herhaalde schriftelijke oproepen niet heeft laten registreren, wordt als donor geregistreerd.

Motie
Agnes Kant (SP) diende gisteren namens de fracties van PvdA, LPF, D66, GroenLinks, Lijst Lazrak en ChristenUnie een motie in voor invoering van het ADR. De ChristenUnie kon zich aanvankelijk slecht vinden in het voorstel van de SP. De motie is echter aangevuld met extra voorwaarden, zodat ook de fractie van de CU nu om is. Een van die voorwaarden is dat burgers door de gemeente regelmatig op de hoogte gehouden worden van hun keuze. Bijvoorbeeld bij de verlenging van paspoort of rijbewijs krijgen ze te horen hoe zij in het donorregistratiesysteem te boek staan.

Desondanks, stelde Hoogervorst gisteren dat naar zijn mening uit onderzoeken is gebleken dat actieve donorregistratie slechts een miniem aantal extra donors oplevert. Daar staat volgens hem tegenover dat de overheid te maken krijgt met een bureaucratische 'rompslomp' die enkele tientallen miljoenen euro's gaat kosten. VVD, CDA en SGP zijn het met de minister eens. Het CDA vreest dat de actieve donorregistratie zelfs minder potentiële donors oplevert dan het huidige systeem. Ook kleven er volgens de fractie juridische bezwaren aan zo'n systeem, omdat ook overledenen recht op een onaangetast lichaam hebben.

Hoofdelijke stemming
Volgende week dinsdag zal een hoofdelijke stemming over het nieuwe donorsysteem plaatsvinden. De uitkomst blijft onzeker, omdat de fracties van PvdA, LPF en VVD verdeeld zijn. De partijen die voor ADR zijn, hebben op dit moment een krappe meerderheid van 76 zetels. Bij een hoofdelijke stemming kunnen enkele PvdA, LPF of VVD-leden de meerderheid naar de andere kant doen omslaan. Volgens de fracties geldt in dit geval geen fractiediscipline.

Voor wat, hoort wat
Intussen zal Hoogervorst op verzoek van de Tweede Kamer een voorstel uitwerken volgens het 'voor wat, hoort wat'-systeem. Hoewel de minister aanvankelijk nog tegen een dergelijke systeem bij orgaandonatie was, is hij na gesprekken met specialisten van gedachten veranderd. Volgens de minister zijn er grote groepen mensen die op religieuze gronden een orgaan weigeren af te staan, maar wel een orgaan wensen te ontvangen als zij daar zelf aan toe zijn. De minister vindt dat dat wringt. Het kabinet heeft nog geen standpunt over dit idee.

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl