Provincie Drenthe

Risicojongeren maken doorstart bij Alfa-college Gedeputeerde Haarsma start traject ter voorkoming voortijdig schoolverlaten

Assen, 3 maart 2005
Persberichtnummer 05-037

Gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA) heeft vandaag (3 maart) het startsein gegeven voor het traject Doorstart op het Alfa-college in Hoogeveen. Via Doorstart worden jongeren tussen 16 en 23 jaar met gedragsproblemen, veelal gecombineerd met leerproblemen, in een aangepaste leeromgeving weer 'schoolrijp' gemaakt. Het gaat om jongeren die een mbo-opleiding willen en kunnen volgen, maar die door problemen daartoe tijdelijk niet in staat zijn. Gedeputeerde Haarsma: In ons provinciaal beleid besteden we veel aandacht aan het ondersteunen van projecten die zich richten op het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. In de provinciale contourennota Mensen in het middelpunt stellen we nadrukkelijk dat investeren in de jeugd investeren in de toekomst is. Over het thema voortijdig schoolverlaten werd in aansluiting op de officiële opening een miniconferentie gehouden onder de titel Niemand de deur uit.

Met het traject Doorstart wil het Alfa-college een bijdrage leveren aan het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. De provincie Drenthe geeft in haar beleid duidelijk aan dat het grote aantal schoolverlaters niet acceptabel is. Door middel van het ondersteunen van projecten en samenwerking met organisaties en instellingen die zich richten op die doelgroep, wil de provincie het aantal voortijdig schoolverlaters verminderen. Samenwerking met betrokkenen staat voorop.
Tijdens de miniconferentie hield Anneke Haarsma een lezing over het onderwerp voortijdig schoolverlaten. Zij gaf aan welke mogelijkheden en problemen een voortijdige schoolverlater tegen komt. Haarsma: Om voortijdig schoolverlaten te voorkomen moet er op vele fronten worden ingezet. Een daarvan is zorgen voor Opvang, zowel preventief als curatief. Ik vind samenwerking met betrokken partners van wezenlijk belang om de rode draad voor de jongeren vast te houden. Gedeputeerde Haarsma wil ook de koppeling leggen naar jeugdzorg en lokaal beleid: In samenspraak met 12 Drentse gemeenten ben ik bezig om voor de zomer concrete afspraken te maken op het terrein van onderwijs in relatie met jeugdzorg en het lokaal jeugdbeleid.
Naast Haarsma gaven ook Ineke Stolmeijer, coördinator bij het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaters (RMC) en Samantha Dinsbach, clustermanager Daghulpcentra Oudere Jeugd bij Jeugdzorg Drenthe een lezing over dit onderwerp. Tijdens het tweede deel van de conferentie, die werd geleid door dagvoorzitter Jan de Winter, konden de conferentiedeelnemers in verschillende werkgroepen over de onderwerpen uit het ochtendprogramma met elkaar van gedachten wisselen.

Het traject Doorstart is in Hoogeveen in augustus 2004 van start gegaan in navolging van Groningen, waar het Alfa-college dit traject al sinds 2001 uitvoert. De in Groningen opgedane ervaringen worden gebruikt voor het traject in Hoogeveen. Toch zal het traject in Hoogeveen een eigen kleur krijgen, passend bij de sluitende zorgstructuur voor jongeren in de regio Zuid-West-Drenthe. Het gaat hierbij uitdrukkelijk om hulp waarbij terugkeer naar een ROC of AOC het primaire doel is. De jongere krijgt de kans om in 20 weken een doorstart te maken. Tijdelijk verlaat hij het reguliere beroepsonderwijs om te werken aan zijn/haar gedrag en leerbaarheid. Hierna wordt met de deelnemer gewerkt om zo spoedig mogelijk de verlaten mbo-opleiding weer op te pakken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl