Gemeente Den Haag

maart 2005
Uitgaan in de Haagse binnenstad wordt nog leuker (3 maart)

Na het behalen van een Keurmerk Veilig Ondernemen voor de hele binnenstad en de introductie van het collectief winkelverbod voor winkeldieven en overlastgevers voor de Grote Markt en de Grote Marktstraat voert de gemeente Den Haag voor het gebied Turfmarkt-Spuiplein-Spui een Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan in. De Kwaliteitsmeter heeft tot doel het uitgaansklimaat in het betrokken gebied te verbeteren.

Samen met de gemeente hebben de deelnemers aan de kwaliteitsmeter een gebiedsscan laten uitvoeren en een plan van aanpak opgesteld. Deelnemers zijn de Koninklijke Horeca Nederland, het Turfmarkt Ondernemers Platform, Stichting Spuiplein, ondernemers Spui, Brandweer, Politie Haaglanden, HTM, de Kamer van Koophandel en de gemeente.

In het plan van aanpak zijn afspraken opgenomen die alle beogen het uitgaan in de Haagse binnenstad veiliger te maken. Het plan omvat onder meer de organisatie van culturele evenementen op het Spuiplein, het opstellen van heldere en eenduidige huisregels voor de horeca, verfraaiing van sloop- bouwlocaties in het gebied, aanpak van diefstal uit auto's, zakkenrollerij en fietsendiefstal en terugdringen van overlast op het Spuiplein.
Verder zullen de betrokken partijen samen met de gemeente nadenken over de functie, beleving en mogelijkheden voor het gebruik en de aankleding van het Spuiplein, zullen portiersvan horecabedrijven en politie meer gaan samenwerkien en zal een verlichtingsplan voor het hele gebied worden opgesteld.

Om de afspraken kracht bij te zetten is een convenant opgesteld waarin gezamenlijk ter hand te gaan nemen. Het convenant geldt voor twee jaar, waarna evaluatie plaatsvindt, zowel inhoudelijk als procesmatig. alle betrokken partijen afspreken om de uitvoering