Provincie Noord-Holland

24-2-2005

Onderwerp

Première film Esther wereldkampioen uit Wognum

Marjan Hoenson

Op donderdag 3 maart aanstaande gaat het filmisch portret Esther wereldkampioen uit Wognum in première. Deze documentaire is de laatste in een serie van zeven, over markante Noord-Hollanders. De film is mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Holland.

Voor de voorstelling s middags heeft gedeputeerde Rinske Kruisinga (cultuur) uiteraard Esther en haar familie uitgenodigd en een aantal bestuurders en mensen uit de filmwereld. U bent ook van harte welkom. s Avonds wordt de documentaire nog een keer vertoond voor bewoners uit Wognum en omgeving. In het dorp zijn posters opgehangen om de inwoners op de voorstelling te attenderen.

De documentaire vertelt het verhaal over een mooie, frêle jonge vrouw die vastberaden is om haar wereldtitel boksen te behouden. Regisseur Paul Veld volgde Esther Schouten een jaar lang op de voet, in de aanloop naar het verdedigen van haar wereldtitel. Hij filmde haar bij trainingen in de boksschool, tijdens haar werk als beveiliger en bij de looptrainingen door het Noord-Hollandse landschap. Een leven van doorzetten, harde klappen en ontlading.

Esther: Als ik in de ring sta wil ik niets anders dan winnen. Ik wil de beste zijn. Daar in de ring moet het gebeuren. Dat is een gigantische kick, daar doe ik alles voor. Met name vrouwen snappen niet dat je voor deze sport kiest. Ze zijn bang voor blessures in het gezicht, bang om blauwe plekken op te lopen en in elkaar geslagen te worden. Maar zodra vrouwen zelf de bokshandschoenen aantrekken, denken ze daar vaak heel anders over
Haar trainer Ton Vriend: Esther heeft drie unieke eigenschappen;ze ziet er goed uit, vecht als een kerel en heeft het juiste karakter; ze beschikt over een gezonde dosis Noord-Hollandse nuchterheid.

De regerend wereldkampioen in vedergewicht is in ons land buiten een kleine kring niet of nauwelijks bekend. Dat is anders in Oostenrijk waar ze vaak traint en regelmatig in bladen en op TV verschijnt. Ze kwam daar met haar CD op de Oostenrijkse hitparade. Ook treedt ze vaak op in VS, Finland en in het Oostblok. Om haar full-time sport te kunnen bekostigen werkt ze noodgedwongen als beveiliger in het uitgaansleven en zoekt met haar vader naar sponsors.

Zoals gezegd is dit filmportret van Esther de laatste van een serie van zeven documentaires die de provincie Noord-Holland met een bedrag van in totaal 476.476 financierde. Andere minder bekende, maar wel markante Noord-Hollanders die op film zijn vastgelegd zijn onder meer Tiny Derksen van Heugten (eigenaar en balletlerares van een balletschool in Bergen), Jan Conijn (verkoper van ansichtkaarten en souvenirs in het Monument op de Afsluitdijk en Harry de Graaf (38 jaar lang verslaggever op Texel).

Het programma van de première ziet er als volgt uit:

15.30 uur
Ontvangst in partycentrum Stam van Wognum
Adres: Raadhuisstraat 1 te Wognum

16.00 uur
Welkomstwoord door gedeputeerde Kruisinga

16.15 uur
Inleiding op de film Esther door regisseur Paul Veld en producent Edlef Heeling

16.25 uur
Vertoning van de film

17.00 uur
Afsluiting

De film is ook voor de bewoners van Wognum te zien in de Stam van Wognum vanaf 20.00 uur. De toegang is gratis. Daarnaast zendt RTV Noord-Holland de film uit op zondag 24 april, vanaf 10.00 uur iedere twee uur tot 16.00 uur.