Gemeente Eindhoven

Persbericht: 2 maart 2005, no. 40

Eetgelegenheden uur eerder dicht dan cafés

De sluitingstijden van de zogenaamde zachte horeca worden vanaf 3 maart 2005 vervroegd van een uur na de sluitingstijd van de harde horeca naar een uur hiervoor. Dat betekent dat cafetarias, snackbars, shoarmazaken, automatieken om 1 uur moeten sluiten en in de binnenstad op zaterdag en zondag om 3 uur. Hiervoor is de Algemene Plaatselijke Verordening gewijzigd.

De zachte horeca moet van de gemeenteraad eerder sluiten om de openbare orde en veiligheid in het belang van bewoners en bezoekers, met name in de binnenstad, te beheersen. De afgelopen jaren is bij de Politie Brabant Zuid-Oost gebleken dat veel overlast tijdens het sluitingsuur van de harde horeca in het weekend wordt veroorzaakt door bezoekers van de zachte horeca. Zo zijn er regelmatig confrontaties tussen bezoekers en zorgen bezoekers regelmatig voor veel geluidsoverlast voor bewoners van de binnenstad.

Andere redenen voor de wijziging van de sluitingstijden zijn onder meer de toenemende agressie en het zinloze geweld in de horeca en de branchevervaging in de horeca. Bovendien wil de raad de woonfunctie in de binnenstad versterken en moet de politie nu langer mensen inzetten.

De politie treedt in de maand maart vooral waarschuwend op, tenzij er sprake is van excessen. Vanaf 1 april wordt handhavend opgetreden. Hierbij wordt het Horecastappenplan gevolgd.

© 2005 Gemeente Eindhoven