Gemeente Stadskanaal

Stadskanaal, 3 maart 2005 Nummer: 15

College van B&W Stadskanaal doet voorstel voor bezuinigingen aan de gemeenteraad

De gemeenteraad moet bij de behandeling van de voorjaarsnota 2005 een sluitende meerjarenraming vaststellen. Er moet in 2009 voor een bedrag van ruim E 1 miljoen worden bezuinigd. De raadsfracties hebben verschillende bezuinigingssuggesties aan het college gedaan. Het college komt nu met voorstellen.

De voorstellen van het college worden op 15 maart a.s. behandeld in de commissie van overleg. Voor burgers en instellingen bestaat de gelegenheid om tijdens deze commissievergadering gebruik te maken van hun spreekrecht. In de commissievergadering worden nog geen besluiten genomen. Het college buigt zich daarna nog een keer over de voorstellen met aandacht voor de reacties van de commissie. Ook kan de commissie het college vragen nog alternatieven te onderzoeken. De definitieve voorstellen van het college worden verwerkt in de Voorjaarsnota 2005. De gemeenteraad heeft het laatste woord over de bezuinigingsvoorstellen. Op 30 mei a.s. behandelt de raad de voorjaarsnota en beslist dan ook over de bezuinigingen.

Voor een groot deel worden de bezuinigingen gerealiseerd door veranderingen in de bedrijfsvoering van de gemeente. Een betere coördinatie en advisering op het gebied van inkoop en het gebruik van "open source software" ,waar geen licentie over betaald hoeft te worden, dragen hieraan bij. In totaal wordt op de bedrijfsvoering E 350.000,00 bespaard.

Daarnaast wordt een belangrijke bijdrage verwacht uit de voortzetting van het arbeidsmarktbeleid. Mensen die een uitkering ontvangen van de gemeente worden ondersteund om zo snel mogelijk betaald werk te vinden. Projecten zoals "Work First"hebben al bewezen resultaten te boeken. Dit jaar worden deze inspanningen versterkt door de inzet van ESF-gelden. Doordat het aantal WWB-uitkeringen zal dalen, levert dit een bezuiniging van E 240.000,00. Daarnaast wordt verwacht dat de begeleiding en ondersteuning van de gemeente om mensen weer aan het werk te helpen zal afnemen. Hierdoor wordt nog eens ruim E 160.000,00 bespaard op de uitvoeringskosten. In totaal is hierdoor een besparing van ruim E 400.000,00 ingeboekt.

Een ander aandeel aan de bezuinigingen wordt geleverd door de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). Bij het vergoeden van de voorziening wordt rekening gehouden met het inkomen en het vermogen van de aanvrager. Ook wordt de mogelijkheid van de invoering van een eigen bijdrage aan de kosten voor de voorziening onderzocht. Het college verwacht dat door al deze maatregelen E 100.000,00 bespaard kan worden.

Verder wordt E 200.000,00 aan bezuinigingen gehaald uit diverse kleinere posten. Zoals een versobering van het Burgerjaarverslag; het stoppen met de schoolvoorstellingen in het Theater Geert Teis, de verkoop van openbaar groen en het efficiënter benutten van gemeentelijke accommodaties.

Het totaal van de bezuinigingmaatregelen kan volgens het college bijna E 1.050.000,00 opleveren.

///

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gardien Kiewiet van het team communicatie, tel: 0599-631 626.

Raadhuisplein 1 Postbus 140 tel (0599) 631 631 gemeente@stadskanaal.nl bank 28.50.06.428 9501 SZ Stadskanaal 9500 AC Stadskanaal fax (0599) 620 744 www.stadskanaal.nl t.n.v. gemeente Stadskanaal